CitySense, l''app' per al ciutadà col·laboratiu que recull dades obertes

2
Es llegeix en minuts

Tradicionalment, la ciència i la tecnologia s'han nodrit de dades per analitzar l'entorn i avançar així en les seves investigacions. Des de l'estudi de casos particulars, fins a l'agregació de diferents individus o poblacions, la dificultat en l'obtenció d'informació ha sigut un dels esculls a vèncer per científics i tecnòlegs. Les ciutats, en l'intent de millorar els serveis públics i l'ecosistema urbà, també passen per reptes similars. En aquest context neix CitySense, una 'app' desenvolupada a Màlaga, que converteix el ciutadà en un autèntic sensor, capaç d'emetre informació sobre transport i medi ambient, per tal de sumar dades per a la millora de la qualitat de vida comunitària.

Des del nivell d'il·luminació, fins al magnetisme atmosfèric, passant pel soroll als carrers, la tecnologia 'smartphone' ja compta amb capacitat per quantificar aquests elements des del propi mòbil. Alguns models ja incorporen detectors atmosfèrics com baròmetres, termòmetres, sensors d'humitat o de llum. I aquesta aplicació, promoguda per l'ajuntament, busca propiciar experiències col·laboratives i recollir informació d'interès públic. Per aconseguir-ho, l'usuari només l'ha de descarregar i decidir amb quina freqüència temporal desitja generar mesuraments, de forma anònima i segura, quedant automàticament registrades i enviades a una base de dades.

A més de qüestions meteorològiques, l'aplicació també permet al ciutadà reportar incidències observades a la via pública (embussos, obres, etcètera), a través de la presa d'una fotografia i la descripció de la incidència dins de la pestanya 'Està passant'. No obstant, l'eina impulsada per Sprita Startups, en col·laboració amb l'ajuntament i Telefónica R+D, encara va més enllà. S'emmarca en un projecte d'abast més ampli a escala global, que té com a objectiu augmentar la circulació i la transparència de dades, posant-les a disposició d'empreses i usuaris, que desitgin consultar-les o tractar-les per al desenvolupament de solucions i millora de serveis.

En aquest marc, la ciutat de Màlaga ha impulsat el portal de Datos Abiertos, al qual CitySense també té accés, permetent als usuaris la interactivitat i consulta d'informació sobre feina i promoció empresarial (oficines de treball, etcètera); qüestions polítiques (com detalls sobre els càrrecs públics que regenten la ciutat); estat dels accessos a l'urbs i els mitjans de locomoció (carril bici, aparcament per a persones amb discapacitat, línies d'autobús, etcètera). Finalment, la iniciativa busca promocionar el turisme, la cultura i l'oci, geolocalitzant punts d'interès i facilitant-ne descripcions.

Notícies relacionades

Malgrat que alguns elements de l'eina encara estan en fase beta, ha permès a la ciutat de Màlaga erigir-se com una de les pioneres dins de l'ecosistema Smart Cities. Fins i tot, pròximament acabarà la incorporació de 50 Beacons, una balisa emissora de Bluetooth 4.0 que s'activa quan té a prop un dispositiu capaç de detectar-la. A la ciutat, aquesta tecnologia permetrà al ciutadà que s'acosti a un punt d'interès cultural --com pot ser un museu-- rebre informació detallada al mòbil, capaç de ser consultada per la comunitat de CitySense. Aquest avanç és un altre exemple de com el ciutadà sensor es pot comprometre amb la recollida i circulació de dades obertes a la seva ciutat, a través del mòbil. Una experiència que també té cita a Barcelona, el 19 de juny, amb la celebració del primer hackapp + festivalapp d'apps4citizens.

Si vols valorar aplicacions ho pots fer participant com a expert en l'appteca d'apps4citizens. apps4citizens és una plataforma que té com a objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.