Brot a Espanya

«La verola del mico es controlarà amb l’aïllament de casos positius»

La viròloga Maripaz Sánchez-Seco argumenta que aquesta malaltia «segurament es controlarà bé» i no arribarà a ser una pandèmia com la covid-19

EFE/Kiko Huesca

«La verola del mico es controlarà amb l’aïllament de casos positius»
«La verola del mico es controlarà amb l’aïllament de casos positius»

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La viròloga Maripaz Sánchez-Seco, líder de l’equip científic que ha aconseguit la seqüència completa del virus responsable de la verola del mico (o ‘monkeypox’), assegura que aquesta malaltia es quedarà en un brot i no arribarà a ser una pandèmia com la covid-19 perquè, tot i que en els últims dies s’estan registrant més casos, «segurament es controlarà bé».

L’experta, en declaracions a l’agència Efe, ha descartat que la propagació d’aquesta malaltia arribi a ser alarmant perquè, malgrat que les dades apunten que encara «estem ascendint», s’estan posant les mesures de control, com l’aïllament dels casos positius i el seguiment dels contactes, per la qual cosa arribarà «un moment en què això es calmarà».

«Crec que això es controlarà amb l’aïllament de casos positius i amb el control de contactes. El que no sé és quant s’estendrà el brot i quant tardarem a controlar-lo», ha explicat la viròloga, responsable del laboratori Arbovirus i malalties víriques importades del Centre Nacional de Microbiologia.

PCR per a la verola del mico

La investigadora d’aquest centre de referència nacional ha revelat que ja s’estan fent proves PCR als hospitals i ha anunciat que la setmana que ve probablement començaran a sortir «PCR comercials» a l’estil de les que es van desenvolupar per detectar casos de covid-19.

Quant a l’actual expansió d’aquest virus, l’experta ha recordat que fonamentalment es contagia per contacte directe amb lesions o amb fluids corporals d’un pacient infectat (com és el cas de la saliva).

«El mecanisme de transmissió és sempre de contacte estret», ha afegit, mentre ha explicat que no és necessari que la població en general prengui mesures, a menys que algú hagi tingut alguna conducta de risc o si apareixen lesions compatibles amb aquest virus. En aquest cas, ha apuntat, cal anar a l’hospital i preguntar, perquè ells es posen en contacte amb Salut Pública per avaluar la situació.

Sánchez-Seco ha assegurat que és possible que la verola del mico es pugui transmetre a les mascotes perquè, com que el virus és d’origen animal, no es pot descartar que el patogen torni a «saltar» d’humans a animals. Igual que passa en el cas de la covid-19. Per això mateix, segons recomanen les autoritats sanitàries, els pacients amb verola del mico s’haurien d’aïllar dels seus animals a casa.

En aquest cas, a més, l’experta ha apuntat que aquesta casuística també s’està estudiant des del Ministeri d’Agricultura perquè, en cas que hi hagi alguna sospita, es puguin prendre mesures.

Vacunes contra el ‘monkeypox’

Parlant sobre què s’ha de fer fer per evitar més infeccions de verola del mico, Sánchez-Seco ha argumentat que, segons la seva opinió, ara mateix no és urgent que n’arribin vacunes. Tot i així, ha matisat l’experta, si les mesures i protocols actuals no aconseguissin controlar la situació, «potser seria desitjable» apostar per la immunització contra aquest virus.

Després de la detecció d’aquests brots a Europa, la científica ha assenyalat que la verola del mico és una crida a investigar el que està passant als països en vies de desenvolupament perquè, ha lamentat, «només responem majoritàriament quan ens arriba».

Com a exemple, ha indicat que seria «molt interessant» saber el que està passant amb aquest virus al lloc d’origen, a l’Àfrica, una investigació que no s’ha dut a terme fins ara perquè «als països rics, com que no s’hi veien afectats, no els interessava».

Seqüència viral

Sánchez-Seco ha sigut una de les responsables de la primera seqüència genètica completa del virus que causa la verola del mico. Segons explica l’experta, aquest assoliment és especialment rellevant perquè «permetrà que la comunitat científica tingui més informació» per poder elaborar una traçabilitat de la verola i conèixer del cert d’on ha vingut.

També ajudarà a estudiar la seqüència del virus i veure si hi ha algun canvi que pugui justificar un augment de la transmissió o que sigui diferent de com coneix fins ara. «Per a això ens servirà», ha remarcat.

Notícies relacionades

Segons apunten els estudis genètics realitzats fins ara sobre els diferents brots de verola del mico a Europa, de moment no s’ha detectat cap canvi que pugui indicar «en el dia d’avui» que hi pugui haver una possible mutació del virus que el faci més infecciós o que origini casos més greus, explica Sánchez-Seco.

La científica, no obstant, ha advertit que és una malaltia que s’ha d’estudiar en profunditat perquè el patogen responsable de la verola del mico és «un virus gran, el genoma és complicat i s’ha d’analitzar bé si hi pot haver algun canvi».