SEGONS EL PORTAL ELTIEMPO.ES

L'onada gallega de 28 metres, el fenomen meteorològic més espectacular del 2014

Els temporals de Cantàbria i el País Basc al març i la tromba marina de setembre a Alacant i Menorca també destaquen

Onada gegant a la Costa de Morte gallega. / EFE

Onada gegant a la Costa de Morte gallega.
Nevada a Madrid a inicis del 2014.
Tromba marina davant les costes d’Alacant.

/

2
Es llegeix en minuts

El portal d'internet Eltiempo.es ha recopilat els deu fenòmens meteorològics més destacats de l'any. En primer lloc, ha situat l''onada gegant' de gairebé 28 metres que es va registrar a la Costa da Morte l'hivern passat, quan les costes gallegues estaven sent castigades per forts temporals. Concretament, es va produir el mes de gener del 2014 i la boia de Villano-Sisargas va mesurar 27,81 metres, de vall a cresta, segons la web.

A més, ha destacat que a prop de Santander també es van registrar onades de 26,13 metres i les boies de Silleiro i Estaca de Bares van batre rècord, ja que assenyala que des de 1996 no s'havia registrat en un mateix hivern tres tempestes que superessin els 10 metres d'altura.

LA NEVADA DE FEBRER A MADRID

Entre el top 10 hi ha la nevada a Madrid que es va produir el 3 de febrer del 2014 i el temporal del 4 de març que va afectar la costa cantàbrica i gallega. Aquest últim fenomen meteorològic, conegut com a borrasca Cristina va deixar onades de gairebé 12 metres a Galícia i Astúries, mentre que a Cantàbria i el País Basc es van registrar onades de fins a 9 metres. A més, ha assenyalat que el temporal va inundar la platja d'El Sardinero i va deixar ratxes de vent huracanades amb més de 140 km/h en alguns punts de Galícia i el País Basc.

En el llistat, també destaquen la tromba d'aigua que es va registrar el 8 de setembre a la província de Terol i les trombes marines del 24 de setembre a Alacant i Menorca. Un altre dels fenòmens de l'any ha estat la tempesta que "va inundar" Benidorm el 5 d'octubre i en què es van registrar 30 litres d'aigua per metre quadrat.

Eltiempo.es ha qualificat de "caos" la situació que es va produir a Vigo pel primer temporal marítima de la tardor. En aquest sentit, ha assenyalat que el pronòstic que advertia d'avís vermell per pluges de fins a 120 mm en 12 hores a Pontevedra, de nivell taronja a Lugo i Ourense i de nivell groc a la Corunya es va complir provocant inundacions.

FORTES PLUGES A LES CANÀRIES

Notícies relacionades

Així mateix, ha destacat el temporal que va patir Santa Cruz de Tenerife a mitjans d'octubre, que va registrar 139,2 litres d'aigua per metre quadrat sobre la ciutat a les 15:20 hores i, ha assenyalat que aquestes dades només es van veure superades el 22 de març del 2002 en els últims 70 anys.

Finalment, el top 10 tanca amb les pluges que es van produir el 19 de novembre a Gran Canària i amb el tornado que es va registrar a Màlaga el mes de novembre passat i que va deixar importants danys als voltants de l'aeroport, Churriana i Torremolinos.