ESTRENA

Amenábar traça a 'Ágora' un al·legat contra la intolerància

Rachel Weisz dóna vida a la científica Hipàtia, que va viure a l'Alexandria del segle IV

3
Es llegeix en minuts

Ha hagut d’arribar a firmar la seva cinquena pel·lícula perquè a Alejandro Amenábar se’l mengin els nervis del principiant. No ha d’estranyar a nigú, perquè ha arribat el moment que l’ambiciós projecte d’Ágora –50 milions d’euros de pressupost, 470 còpies per a l’estrena a Espanya aquest divendres, una actriu amb Oscar, Rachel Weisz, i un gran desplegament de tecnologia digital– passi l’examen del públic. Però com ell mateix va dir ahir, ja no es pot canviar res, i al final quedarà la intenció mostrada del que passa quan triomfa el fanatisme.

«Ahir a la nit no vaig poder agafar el son», va comentar ahir el premiat realitzador, en una sala de la Biblioteca Nacional de Madrid, el lloc més apropiat per presentar el film, que relata com es va arribar a la destrucció de la famosa biblioteca d’Alexandria fa uns 1.600 anys.

PREESTRENA MASSIVA /A les ja impressionants dades de producció –en la seva nova aposta de cinema històric després d’Alatriste, Tele 5 ha finançat Ágora en un 85%–, el realitzador es va enfrontar ahir a la nit a una multitudinària preestrena a la qual havien confirmat la seva assistència unes 4.000 persones, més del doble del que va reunir amb Mar adentro, llargmetratge que li va fer guanyar l’Oscar.

El públic, en tot cas, veurà quinze minuts menys que els gairebé 150 que es van presentar al passat festival de Cannes.

Interessat a personificar en el personatge d’Hipàtia una lluita de segles entre el saber i la ignorància, Amenábar busca en el film el paral·lelisme amb l’actualitat en una lluita entre intransigents i tolerants, entre un món deïficat i un altre en el qual impera la raó per sobre de la religió. «Quan s’aparquen les idees, es perd la raó», va comentar el director de Tesis, sobre una de les idees suggerides en el film. Però hi ha més referències al món actual.

Malgrat que l’autèntica Hipàtia va ser assassinada brutalment pels primers cristians fanàtics, Amenábar ha evitat mostrar cruesa i sang en aquesta seqüència. Però el director s’atreveix a denunciar que va ser «martiritzada» per lapidació, «com avui se segueix fent amb moltes dones».

Per Rachel Weisz, el seu personatge és una «dona molt racional, guiada per l’intel·lecte» al qual ella ha tractat d’aportar «naturalitat». La protagonista d’El jardinero fiel va discutir amb Amenábar sobre la personalitat d’Hipàtia. «Li vaig preguntar a Alejandro, ¿on és la sexualitat d’aquesta dona? Veient la pel·lícula vaig comprendre per què no volia donar-li aquest perfil. Hipàtia és una dona compromesa amb el seu treball, que viu en un món d’homes i es vesteix com ells», va assenyalar.

El sexe queda explícitament fora del film, però no l’amor, representat per Davos, l’esclau d’Hipàtia –únic personatge no real interpretat per Max Minghella, fill del director de Cold Mountain, mort fa un any i mig– i Orestes (Oscar Isaac), representant del poder polític de l’Alexandria del segle IV. Tots dos, que senten devoció per la seva mestra, encarnen la lluita entre pragmàtics i sectaris.

FESTIVALS / A primers de l’any que ve, Ágora s’estrenarà a França i, abans de l’abril, a Alemanya. A més de Cannes, el film ha passat també pels festivals de Montpeller i Toronto, però encara no té distribuïdor als Estats Units, malgrat que a Espanya aquesta feina la farà la multinacional Fox.

Notícies relacionades

El productor Fernando Bovaira confia que acabin bé les negociacions amb els possibles compradors nord-americans, que, segons alguns mitjans, poden recelar davant la mala imatge que en el film es dóna dels responsables de la destrucció de la ciutat i la seva cultura.

Amenábar es confessa ateu però deixa molt clar que a Ágora, els dolents, els aniquiladors, són sobretot «fanàtics», al marge que siguin cristians o no.