SUCCESSOS

Les administracions es personen en la causa pel frau de Millet

La Generalitat canviarà la llei si l'acusat no torna la Creu de Sant Jordi

Visitants del Palau de la Música passen pel costat del mural on es consignen els patrocinadors, membres honorífics i patrons de la fundació.

Visitants del Palau de la Música passen pel costat del mural on es consignen els patrocinadors, membres honorífics i patrons de la fundació. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

les administracions que participen en el Consorci del Palau de la Música Catalana –Ajuntament de Barcelona, Generalitat i Ministeri de Cultura– han decidit personar-se en la causa per apropiació indeguda contra l’expresident del patronat de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Fèlix Millet. El conseller d’Economia, Antoni Castells, va ser qui ahir, després de la reunió del Consell Executiu, va confirmar aquesta decisió, que va ser presa pel consell del consorci, en què l’Executiu autonòmic compta amb el 45%, celebrat el dia 3 de setembre, segons van especificar fonts oficials.

Pel que fa a l’acusat, la Generalitat està disposada fins i tot a modificar l’actual legislació sobre la Creu de Sant Jordi en el supòsit que Fèlix Millet no la torni voluntàriament. La normativa vigent no permet prendre-l’hi, a diferència del que passa amb altres condecoracions. Antoni Castells va dir que espera que l’acusat, que ha confessat que es va apropiar fons de l’entitat, torni «per dignitat» la menció que la Generalitat li va atorgar l’any 1999.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, al mateix temps que va recordar que les acusacions que s’imputen a Fèlix Millet afecten la fundació, que té caràcter privat, va relativitzar l’informe de l’any 2002 de la Sindicatura de Comptes sobre el consorci, en què hi ha les administracions, perquè, va dir, «les irregularitats detectades no permetien pensar en tot això». Va afegir, al seu torn, que la Sindicatura mateix «no va fer cap requeriment ni va fer cap seguiment posterior del tema».

INFORME DE LA SINDICATURA / En tot cas, en la seva opinió, una prova que es van atendre les recomanacions de la Sindicatura és el fet que en informes fiscalitzadors dels anys posteriors «no es van detectar irregularitats». Va treure importància a les aportacions públiques a la fundació, que va xifrar en «uns 20.000 o 30.000 euros anuals», que signifiquen, va comentar, una part molt petita del seu pressupost.

L’informe de la Sindicatura ha adquirit rellevància després que l’expresident del patronat de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música confessés mitjançant una carta al jutge que havia desviat per al seu benefici personal una part dels 12 milions d’euros en què es podria xifrar el forat del Palau.

Notícies relacionades

«POLITITZACIÓ DE POCA VOLADA» / El cas ha encès una intensa polèmica entre el PSC i CiU a propòsit del suposat descontrol en la supervisió del Palau de la Música. Castells va reclamar que deixin de fer-se acusacions mútues i de practicar una «politització de poca volada». També va demanar que no s’intenti desacreditar el conjunt de les fundacions, si bé va admetre que «és clar que es pot estudiar si s’han d’introduir millores en les fundacions per millorar-ne el control i la gestió».

El conseller Antoni Castells va afegir que l’Executiu català ha acordat avançar l’auditoria interna del consorci corresponent a l’any 2008. Va indicar que al Palau de la Música conviuen tres organismes formalment diferents: el consorci, la fundació i l’associació. Fèlix Millet els controlava tots tres.