al gra // entrevista AMB Juan de Dios Ramírez Heredia, President de la Unión Romaní Espanyola
Juan de Dios Ramírez Heredia: "Amb la crisi creixen el racisme, la intolerància i la xenofòbia"

Juan de Dios Ramírez Heredia: Amb la crisi creixen el racisme, la intolerància i la xenofòbia_MEDIA_1 /
DIA INTERNACIONAL DEL POBLE GITANO.
13.00 i 20.00 hores
Parlament de Catalunya (parc de la Ciutadella) i Font Màgica (Montjuïc)
Juan de Dios Ramírez Heredia (Puerto Real, Cadis, 1942) va ser l'únic gitano espanyol que va participar en la fundació de la Unió Romaní Internacional a Londres l'1 d'abril del 1971. Ha estat diputat a Madrid i a Estrasburg. Avui participarà en els actes del Dia Internacional del Poble Gitano al Parlament i a Montjuïc.
--¿Persisteixen els prejudicis contra el poble gitano?
--Hi ha un abans i un després en la història del poble gitano des que es va crear la Unió Romaní Internacional. Des d'aleshores, el món i la societat han canviat, tant per a paios como per a gitanos.
--Existeix marginalitat econòmica, social, educativa...
--Els gitanos seguim ocupant l'últim lloc del rànquing del desenvolupament. Tenim l'índex d'atur més gran d'Espanya i una taxa d'analfabetització que ronda el 40%, una xifra que és una barbaritat. Aquesta situació és com una medalla amb dues cares. Per un costat, la cara esperançadora de viure en una democràcia teòricament garantida i, per un altre, la marginalitat, la persecució i la ignorància.
--¿I per què aquest racisme?
--La societat actua d'aquesta manera amb el poble gitano per desconeixement. Som una minoria visible, ja sigui pel color de la nostra pell o per la forma de vestir de les nostres dones, però alhora som una minoria desconeguda. Poca gent sap realment com és aquest poble. Hi ha 14 milions de gitanos a tot el món. La gent té por d'allò que desconeix i si a això hi afegim el moviment explosiu de la crisi, ja tenim els ingredients perquè es creïn el racisme, la xenofòbia i la intolerància.
--¿Com actuen els governs davant d'aquesta realitat?
--S'ha de distingir dos governs en general. Els que formen el nucli de la Unió Europea, amb més tradició democràtica i que es preocupen més de complir els preceptes. Itàlia seria una de les excepcions que sempre hi ha en la vida. I per una altra part, els governs de l'Europa de l'est incorporats a la UE, que estan en un procés de reciclatge dur per garantir els drets humans.
Notícies relacionades--¿Quins costums dels gitanos creu que haurien de seguir o respectar més els paios?
--El respecte a la gent gran és per nosaltres un manament sagrat, com el sentit suprem de la família universal. La veneració dels ancians. Com a anècdota, el fet que no hi sol haver gitanos als asils. Viuen amb la família, i amb ella comparteixen les alegries i les misèries.
- Tecnologia «Guanyava 150 K a l’any, ara sobrevisc venent a eBay»: l’enginyer que va perdre la feina per la IA
- Baralla a cops de destral i pales a Lloret de Mar
- La factura de l’energia nuclear
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament
- Avís de la Guàrdia Civil: a partir d’ara, no es pot deixar això a la guantera del cotxe
- Mossos identifica el santvicenti desaparegut com el jove mort atropellat a Viladecavalls fa deu dies
- LAMINE YAMAL, AITANA... La Pilota d'Or es concedirà el 22 de setembre
- Les claus de la inversió La nova llei de barris de Catalunya: ¿què és i quins municipis podran beneficiar-se'n?
- Canvis en l’ordenança de civisme Barcelona deixarà de multar les prostitutes i castigarà més els clients i publicitar sexe de pagament