NOVETAT

Latin Kings i Ñetas segellen la pau a ritme de hip-hop

Totes dues bandes editen un CD i relaten en un llibre i DVD el seu agermanament

1
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Joves pertanyents als Latin Kings i els Ñetas --bandes que fins fa relativament poc eren notícia a Barcelona només pels seus enfrontaments-- han muntat al Kasal de Joves de Roquetes (Nou Barris) una fructífera associació que han batejat com a Unidos por el Flow. ¿El resultat? Un llibre i un DVD en què expliquen el seu procés d'agermanament i un animat disc de hip-hop americà, reggaeton i ritmes llatins. "I, sobretot, la constatació que es pot canviar i ajudar-se mútuament", explica Edgar Belfort Llanero, president d'aquesta associació.

"Quan la ment està buida, es pensen i es fan coses dolentes. Jo, per exemple, abans consumia alcohol i drogues, i ara ja no", afegeix aquest equatorià de 27 anys, autor de rimes com "¿Qué pasa con la diferencia de nuestra raza? / Dejen el punto de mira, guarden sus bates de caza".

LEGALITZATS

Amb grafits i còmics intercalats, el llibre titulat com l'àlbum i l'associació (Unidos por el Flow) recull la transformació i la integració en la societat d'aquesta entitat ja legalitzada per la Generalitat, i deixa que siguin els protagonistes els que parlin sense embuts. Així ho van assegurar ells mateixos en la presentació del projecte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on el 2005 els Latins i els Ñetas "van sortir de l'armari" i van exposar la seva visió de la realitat social davant desenes d'investigadors i periodistes reunits en un congrés, relata Xaime Chispón López, coordinador del projecte.

Notícies relacionades

El 2006, també el CCCB va acollir un concert "que va congregar 800 joves en un escenari sense cap mena de conflicte". Va ser el punt de partida. "Després vam muntar tallers de formació musical i els vam orientar en tot, però ara l'associació avança sola", puntualitza.

L'antropòleg Carlos Freixac, col.laborador d'aquesta exitosa iniciativa, sosté que Unidos por el Flow flow es traduiria com a fluir és una "petita revolució que ha permès portar a terme a Barcelona una cosa que no ha funcionat en altres ciutats com per exemple Madrid, on hi ha hagut una negativa institucional fins i tot per trobar interlocució amb aquests grups". "El projecte --reconeix-- té una estructura que trenca tots els clixés".