Tribuna Ateneu Barcelonès

BCN obrirà gratis els museus municipals cada diumenge

Jordi Martí espera que altres centres de la ciutat secundin la iniciativa

El delegat de Cultura anuncia un augment de l'11% del pressupost de l'àrea

Jordi Martí (centre), entre Ferran Mascarell (esquerra) i Oriol Bohigas, president de l’Ateneu Barcelonès, ahir a Barcelona.

Jordi Martí (centre), entre Ferran Mascarell (esquerra) i Oriol Bohigas, president de l’Ateneu Barcelonès, ahir a Barcelona. / GUILLERMO MOLINER

3
Es llegeix en minuts
CARLES LÓPEZ
BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona està estudiant la possibilitat d'obrir les portes dels seus museus cada diumenge --matí i tarda-- i de manera gratuïta, segons va anunciar ahir Jordi Martí, delegat de Cultura de la ciutat, en el transcurs d'una conferència al fòrum Tribuna Ateneu sobrePatrimoni, museus i col.leccions a la Barcelona contemporània.

Martí va expressar el seu desig que també altres museus no municipals acabin per sumar-se al projecte. En aquest sentit, proposarà iniciatives similars en aquells consorcis museístics en què participa juntament amb altres institucions. És el cas del MNAC, del CCCB i el Museu de la Música.

L'objectiu d'aquesta mesura és millorar substancialment les condicions perquè els barcelonins accedeixin als museus, "tant aquells que ja en són usuaris com aquells que no s'han atrevit a visitar-los". Fins ara, els museus municipals són gratuïts només el primer diumenge de cada mes, i únicament al matí.

Martí es va mostrar esperançat que aquesta mesura tingui l'efecte desitjat. I a més va recordar l'èxit d'experiències recents que d'alguna manera podrien considerar-se proves pilot. Va subratllar sobre aquesta qüestió que el consistori barceloní ha multiplicat les activitats lúdiques i festives per permetre un accés més senzill a la cultura: la nit dels museus, que es va celebrar per primera vegada l'any passat, va sorprendre les prediccions més optimistes; i al mes de juliol, lanit blancaa Montjuïc es va saldar amb un altre notable èxit de públic.

REFLEXIONS

La inesperada assistència va suscitar més d'una reflexió. Els directors d'alguns museus van fer èmfasi en el fet que si el públic assistent a la nit dels museus era poc habitual, el de lanit blancaera totalment inusual. Una apreciació que, lògicament, no té cap valor estadístic, però que, d'alguna manera, indica una tendència i assenyala el camí que s'ha de seguir, segons el delegat de Cultura de l'Ajuntament. "No podem estalviar cap esforç per aconseguir que els museus siguin molt més permeables als ciutadans", va afegir Jordi Martí.

El delegat municipal va anunciar que el pressupost de Cultura per al 2009 creixerà un 11% respecte d'aquest any. Aquestes xifres tenen una rellevància especial, ja que són molt superiors al creixement del pressupost municipal i a més es produeixen en un context econòmic difícil.

La majoria dels museus i centres patrimonials que ja funcionaven veuran incrementada l'assignació pressupostària en una xifra similar a l'augment de l'IPC. Aquesta circumstància possibilitarà un salt molt significatiu pel que fa als diners per a aquells centres culturals que passin a tenir més metres quadrats o noves instal.lacions.

UNA APOSTA CLARA

El Museu d'Història de la Ciutat, el Museu Picasso i el de Ciències Naturals podran veure incrementat el seu pressupost fins a un 18% o un 19%. Una clara aposta per la Cultura malgrat la crisi, com ho demostra també el fet que la inversió que s'està fent per al període 2008-2011 s'ha multiplicat pràcticament per tres.

Jordi Martí no va amagar que encara queda molt camí per recórrer, però que també s'havia avançat molt durant aquests últims 10 anys. La memòria de l'Institut de Cultura xifrava en cinc milions els visitants de tots els museus de Barcelona, tant públics com privats, durant l'any 1997. Les xifres del 2007 parlen de 21 milions de visites. Un notable avanç.

Després de subratllar que quan es refereix als barcelonins feia referència a tots aquells que viuen a l'àrea metropolitana, Martí va parlar de la "Barcelona del Metro" --una expressió que va agafar prestada de Joan Roca, director del Museu d'Història de la Ciutat--, a la qual va considerar la Barcelona real. Una Barcelona que anirà creixent amb la xarxa del sub- urbà, però que no es pot conformar de ser simplement un espai de flux de persones. "Ha de ser un espai reconeixible i llegible culturalment", va afirmar, per al qual es necessiten estratègies culturals que s'adeqüin al mateix territori que el metro va conquistant.

Notícies relacionades

LES TRES XEMENEIES

La decisió dels veïns de Sant Adrià de salvar les seves famoses tres xemeneies va ser vista en aquest sentit pel delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona com un element patrimonial que pot ajudar a dibuixar polítiques culturals a escala metropolitana. "És un dels edificis més interessants que tenim com a potencialitat de la cultura a nivell patrimonial", va assenyalar Jordi Martí.