Dues propostes dels festivals estiuencs

'La bohème' arriba a Peralada ambientada al Maig del 68

Emilio Sagi dirigeix el muntatge, i Eiji Oue, l'OBC i el Cor de Cambra del Palau

Aquiles Machado encarna el bohemi Rodolfo, i Olga Mykytenko, Mimí

El director Emilio Sagi (dreta), acompanyat pel tenor Aquiles Machado i la soprano Olga Mykytenko.

El director Emilio Sagi (dreta), acompanyat pel tenor Aquiles Machado i la soprano Olga Mykytenko. / EFE

1
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
PERALADA

Lírica i lirisme a la Costa Brava. El Festival de Peralada acull avui i demà la versió d'Emilio Sagi de l'òpera més famosa de Puccini, La bohème, amb un sòlid repartiment encapçalat per Aquiles Machado i Olga Mykytenko, amb el suport musical de l'OBC. I el Festival de la Porta Ferrada invita aquesta nit el llegendari representant de la chanson, l'infatigable Georges Moustaki.

El Festival de Peralada estrena aquesta nit la versió escènica d'Emilio Sagi de La bohème de Puccini. L'òpera més popular de l'autor de Tosca reviu gràcies a un sòlid repartiment de veus que encapçalen el tenor veneçolà Aquiles Machado (Rodolfo) i la soprano ucraïnesa Olga Mykytenko (Mimí). Eiji Oue, al capdavant de l'OBC i del cor de cambra del Palau de la Música que dirigeix Jordi Casas, és el responsable musical d'aquest muntatge que puja a escena amb les entrades esgotades per avui, i amb només un centenar per a diumenge.

Sagi afirma que la seva posada en escena mostra un vigorós grup de joves que podrien ser classificats de "personatges toreros" que situa, amb l'ajuda d'un vestuari que reflecteix el xoc de l'època, entre persones que miren de conservar l'estructura social i la naixent progressia.

ANYS DE CANVI

"És el moment en què la joventut espera un canvi després de la segona guerra mundial i a les portes del Maig del 68". Són també aquells anys en què, recorda, "Roger Vadim crea el model d'una nova dona, més alliberada i independent".

Notícies relacionades

Aquiles Machado ressalta que en aquesta producció "Rodolfo és el mateix poeta de vida esbojarrada, però que adquireix una dimensió més pròxima". El protagonista masculí de l'òpera mostra "el punt d'inflexió del gir entre l'explosió vital del poeta que representa aquesta joventut que creu que ho té tot i el moment d'enfrontar-se a la maduresa d'assumir la mort de la seva estimada". L'emergent Olga Mykytenko opina que la seva Mimí "és un personatge fort, que decideix trencar la relació, malgrat que no resulta fàcil: encara que malalta troba l'ànim per seguir endavant".

En el repartiment de l'obra hi figuren, a més, la soprano María José Moreno, els barítons Javier Franco, Manel Esteve i Enric Serra, i el baix Stefano Palatchi.