ENTREVISTA amb Fina Puigdevall, CUINERA DE LES COLS, A OLOT

Fina Puigdevall: "La meva cuina és sòbria, sincera i depurada, però generosa"

Fina Puigdevall, xef del restaurant Les Cols d’Olot.

Fina Puigdevall, xef del restaurant Les Cols d’Olot. / JOAN CASTRO

1
Es llegeix en minuts

CADA DIVENDRES, UN CUINER DE LA SÈRIE 'LA COCINA DE CASA CON EL TOQUE DE LOS GRANDES CHEFS' COMPARTEIX ELS SEUS TRUCS AMB ELS LECTORS

--¿On es troba la poesia del restaurant Les Cols?

--En la carta hi ha escrit un text en què s'explica el que pretenem. Diu que els sons, els colors i les olors, la quietud, el silenci i el misteri, el cel i la terra, la llum suau i acollidora i la intimitat del paisatge són les petites coses que m'omplen de felicitat i m'acosten a una vida en plenitud. Tot aquest entorn fa possible una cuina d'estacionalitat, sòbria però essencial, austera i humil, però intuïtiva, íntima i autèntica.

--Llavors, ¿quina és l'essència de la cuina de Fina Puigdevall?

--Que transmet molt amb pocs elements. Despullo els plats fins que en queda l'essència, sense perdre la poesia. Una cuina sòbria i depurada, però generosa. Que transmet sinceritat i equilibri d'una manera autèntica i emotiva, amb il.lusió, intuïció i sensibilitat. Una cuina del producte no viatjat. Sostenible, en un món globalitzat cada dia més mancat d'autenticitat.

--¿Quin és el paper del llegum a la seva cuina?

--Per nosaltres el plat té sentit en la seva atmosfera. La poesia dels pèsols ofegats al moment i de les faves amb menta, oli i sal, mentre la nostra mirada contempla l'hort des de la taula.

--¿I a la cuina del segle XXI?

--Cada dia més, en el marc d'una cuina amb productes saludables.

--¿Ens suggereix un plat de llegum que es pugui preparar en cinc minuts?

--Fesols de Santa Pau amb botifarra de perol esparracada. Es pot preparar en poc temps si comprem els fesols ja cuits.

--¿Algun consell a l'hora de fer els pèsols ofegats que presenta a Legumbres?

--Que siguin de la primera collita.

Notícies relacionades

--¿Què en pensa de la polèmica generada per Santi Santamaria?

--Hem d'estimar la nostra feina i dignificar-la. Em sap greu perquè han calgut molts esforços per situar la gastronomia d'aquest país a un nivell tan alt. Considero que cadascú ha de seguir el seu camí i ningú pot erigir-se jutge de la feina d'altres.