LA PRESÈNCIA FEMENINA A LES EXPOSICIONS

L'art contemporani consagra les dones en el seu paper de creadores

El festival Loop i la mostra Fem Art corroboren aquests dies a Barcelona la primacia de les artistes

"Si fóssim més, podríem crear un llenguatge molt diferent", diu la videoartista María Cañas

María Cañas.

María Cañas.

2
Es llegeix en minuts
GEMMA TRAMULLAS
BARCELONA

Fa 20 anys el col.lectiu de creadores Guerrilla Girls va denunciar que les sales d'art contemporani del Metropolitan Museum of Art (Met) de Nova York acollien només un 3% d'obres de dones, mentre que el 83% de nus exposats eren femenins. "¿Cal anar despullada per entrar al Met?", clamaven. Avui, el percentatge de dones artistes en les col.leccions catalanes d'art contemporani oscil.la entre el 15% del Macba i el 35% de CaixaFòrum. Aquí la paritat encara és un somni, que només es fa realitat el mes de maig, quan coincideixen la fira i el festival de videoart Loop (amb gairebé un 50% de creadores) i Fem Art, que reuneix 100 dones artistes.

La fira Loop, la cita professional i comercial de tres dies que va tancar ahir, promocionava 46 videoartistes, 20 d'ells de dones. La sevillana María Cañas n'era una: "Em sento molt sola quan vaig als festivals --comentava--. Però aquí és diferent. Fins i tot hi ha gent que creu que sóc home pel meu estil fort i escabrós". Els vídeos de Cañas tracten del desengany amorós i estan en la galeria Llucià Homs dins del programa del festival Loop, que fins al 18 de maig mostra 800 artistes en 142 espais de la ciutat.

UN DISCURS PROPI

La presència femenina en la videocreació no és nova. Des dels anys 60, a mesura que les noves tecnologies s'anaven incorporant a l'art, més dones accedien a l'exclusiu vedat de les arts visuals amb un discurs propi.

Notícies relacionades

"Hi ha dones, sí, però si em pregunten pels principals videoartistes els noms que primer em vénen al cap són homes --diu Isabel Rocamora, que té la seva obra en la galeria Senda--. Si hi hagués més dones podríem crear un llenguatge artístic molt diferent". Després de meditar uns segons, comença a donar noms: la iraniana Shirin Neshat, la suïssa Pipilotti Rist i la finlandesa Eija-Liisa d'Ahtila. Totes elles es poden descobrir al Loop.

Des de fa 14 anys, la mostra Fem Art que organitza Ca la Dona pretén donar visibilitat al "llenguatge artístic diferent" del qual parla Rocamora. Mentre que el Loop ingressa 340.000 euros (de la Generalitat, l'Ajuntament i el Ministeri de Cultura), Fem Art només rep 3.000 euros del consistori, però tot i la disparitat de recursos i dimensions les dues mostres tenen artistes en comú. Virginia García del Pino va exposar l'any passat a Fem Art i ara té una mostra individual al Loop. També Carmen G. Martínez està a la galeria Safia dins del Loop amb una obra cofinançada per Fem Art. Curiosament, les dues autores tracten el tema del que val el treball de les dones.