Interferències // L'ANÀLISI

Això és molt fort

Andoni Luis Aduriz, dret, amb Juan Mari Arzak i Ferran Adrià, ahir, a Londres.

Andoni Luis Aduriz, dret, amb Juan Mari Arzak i Ferran Adrià, ahir, a Londres. / IONE SAIZAR

1
Es llegeix en minuts

Ferran Adriàho explica a vegades i sembla que no el vulguem escoltar: "¿Tu saps què és ser a la llista dels 50 millors d'alguna cosa al món?". Certament: no ens n'adonem. Els 50 millors escriptors del món. Els 50 millors arquitectes del món. Els 50 millors dentistes del món. Quan en aquestes nòmines hi sorgeix el nom d'algun espanyol, els mitjans de comunicació s'omplen d'articles de lloança com si s'haguessin mort. En canvi, si és un cuiner... Pobre. Un xef. ¿Què es pensaven, que els consideraríem artistes? Sí, per descomptat. Visionaris, líders, responsables de prestigiar un país. Volem grans oncòlegs, enginyers, poetes. I cuiners immensos.

Ens avergonyim de ser una potència mundial (en alguna cosa). Disfrutem-ho, sentim-nos-en orgullosos i còmplices. Aquesta homilia és per això: entre certs prínceps intel.lectuals amb les idees engominades és de bon to disparar al xef avantguardista i penjar-ne el cap al gabinet. Vesteix això de tenir el senglar i el xef transgressor. Pots ser un revolucionari en qualsevol disciplina, excepte en cuina, on t'obliguen a comportar-te com un vell xaruc.

I som aquí, amb El Bulli al lloc número u, amb Mugaritz al quart i amb Arzak, al vuitè. ¡Tres entre els 10 primers! ¡Dos francesos, dos nord-americans, un britànic, un japo-australià i un danès! Un acudit. Quan l'hi van comunicar,Arzakes va tancar al lavabo i va començar a plorar: "Em vaig pensar que baixaria al lloc 20 o 25. ¡Que és molt fort, que ja tinc 65 anys!".

Notícies relacionades

És que això és molt fort. És que és molt forta la victòria de la cuina tecnoemocional. És que és molt fort que El Bulli hagi estat elegit millor restaurant del món per tercer any consecutiu. És que és molt fort queAndoni Luis Adurizsigui el quart de la llista amb una cuina radical, intransferible, ascètica i sense cap visió comercial. És que és molt fort queBittor Arguinzoniz,reinventor de la graella, aparegui a la casella 44. I és molt fort el càstig aAlain Ducasse,que ha passat del vuitè lloc al 15è. Això tindrà conseqüències:Ducasseés un tòtem i els francesos calaran foc alspubs.

La pena és que els germansRoca,l'any passat al lloc 11è, no siguin entre els 10 primers. I també a dalt, la granCarme.