Sector financer

Jaime Siles: el fill del poeta a l’assalt de Naturgy

  • Enginyer de Camins, format en finances a Londres i París, parla quatre idiomes

Jaime Siles: el fill del poeta a l’assalt de Naturgy

activos

4
Es llegeix en minuts

Fa gairebé dos anys que Jaime Siles Fernández-Palacios (Las Palmas de Gran Canària, 1986) està especialment inquiet, tot i que té clares les seves prioritats. I no és per l’impacte del coronavirus. Que també. L’acabat de nomenar director d’Inversions a Espanya d’Industry Funds Management (IFM), gestora australiana de fons de jubilació que maneja milers de milions de persones ja retirades del món laboral, ha capitanejat una de les ‘batalles financeres’ més grans dels últims anys al mercat espanyol.

L’alt executiu de la companyia inversora en grans infraestructures a mig món ha cobrat protagonisme al parquet borsari de l’Ibex perquè va liderar l’opa que aquest fons d’inversió va llançar a Naturgy a principis del 2020 per intentar controlar el 22,69% de l’empresa gasista participada per Criteria Caixa, el hòlding de Fundació La Caixa que presideix Isidre Fainé. Al final, després de l’ofensiva llançada per IFM sobre Naturgy, i que va sacsejar el món polític i econòmic d’Espanya, aquesta participació s’ha quedat en el 12,04%, segons constata l’última informació facilitada a la CNMV.

Aquest jove, culte i cosmopolita, enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de València, format financerament a França, on va realitzar el seu projecte de final de carrera a la prestigiosa École des Ponts ParisTech, ha treballat també en la multinacional gal·la del negoci de la construcció i serveis Bouygues com a analista financer. Allà va conèixer de prop les grans concessions d’infraestructures d’Europa i Àsia. Idiomes no li falten (parla amb fluïdesa alemany, francès i anglès). 

Va créixer entre llibres

Va ser educat entre llibres. És fill del poeta, filòleg, crític literari, traductor i catedràtic de Llatí de la Universitat de València Jaime Siles Ruiz. El professor emèrit a la capital del Túria i La Laguna (Tenerife), exagregat a l’ambaixada de Viena, especialista en llengües preromàniques de la península ibèrica, acumula una extensa obra poètica i és crític literari en mitjans de comunicació. I la mare de l’expert en el món dels negocis, Ela Fernández-Palacios, canària, va ser cap del departament d’alemany a l’Institut Lluís Vives i professora associada a la Universitat de València. I traductora. Li ve de família.

L’hereu d’aquest matrimoni, també erudit, va optar pels números en lloc de les lletres al marxar a França. A IFM és responsable d’originar transaccions i administrar les inversions existents. Té la seva seu a Madrid. Fins a ser nomenat director d’Inversions ha sigut vicepresident a Espanya de la gestora de fons amb quarter general a Austràlia. Ha treballat en diverses inversions d’IFM com l’esmentada Naturgy, tot i que també en altres grans firmes com Aqualia, Aleatica, Mersin Port, Impala Terminals i 50Hertz, entre d’altres

«A les escoles d’enginyera de París hi ha molta cultura financera i per això és habitual que alguns enginyers apostin pel sector financer», afirma aquest valencià d’adopció que recorda encara la seva primera gran licitació. Va ser el 2012 en un concurs públic de Portugal per gestionar els aeroports del país, valorats en 3.000 milions d’euros. «Vam quedar segons, una pena», lamenta anys més tard. Tant li fa. Ell no es va rendir i assegura que l’experiència acumulada ha sigut «clau» en la seva trajectòria professional, on compta operacions de gran calat com la participació a l’aeroport de Viena, carreteres a Mèxic o concessions en ports de Turquia, a més de l’empresa d’aigües Aqualia i de l’energètica Naturgy a Espanya. Ha treballat per a la gestora IFM a l’Amèrica del Nord, Europa i Austràlia.

¿Els fons d’inversió són els nous amos del món? L’executiu d’IFM sosté que de «fons d’inversió n’hi ha de diversa tipologia, inclosos els sobirans, que pertanyen als estats o empreses públiques». I aclareix: els fons voltor són una altra cosa. «Els fons d’inversió no han de tenir connotacions negatives perquè també –és el cas d’IFM– gestionen estalvis o plans de pensions de treballadors i petits estalviadors de tot el món que aspiren a una jubilació digna. I per això han de buscar rendibilitat, és clar», puntualitza.

Notícies relacionades

Sobre el procés de recuperació de l’economia prefereix no opinar, com tampoc de l’impacte que pot tenir la variant òmicron o les noves restriccions a la mobilitat que posen en marxa tots els països d’Europa. És molt prudent. Potser per això, des dels primers temps de la covid-19, Jaime Siles tampoc ha pujat a cap avió. Abans viatjava molt. «Ara gairebé tot se soluciona a través de videoconferències», aclareix. Té temps per jugar a bàsquet i practicar la modalitat ‘bikram’ ioga. Segueix de prop el València CF i el València Basket. I li agrada la literatura. Llegeix novel·les de Roberto Bolaño, Milan Kundera o Pedro Mairal, entre altres autors. 

Té dos fills. La seva dona també treballa al món de les finances. En una companyia d’assegurances. El nen que de jove tenia passió per les matemàtiques i la física remarca que en el seu procés de formació ha sigut clau la formació rebuda al German School of Valencia.

Home fort d’IFM a Espanya