President de Substrate AI

Lorenzo Serratosa: El filòsof que traurà el cànnabis a Borsa

  • El president de Substrate AI va estudiar Filosofia i Lletres i es va especialitzar en Antropologia. A Harvard (EUA) va cultivar iniciatives empresarials

Lorenzo Serratosa: El filòsof que traurà el cànnabis a Borsa

F. Bustamante

3
Es llegeix en minuts

Lorenzo Serratosa Gallardo (València, 1969) va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de València i es va especialitzar en Antropologia. També va ampliar la seva formació acadèmica a Harward (Estats Units). I des de molt jove es va interessar pel món de les finances i les inversions. «La meva formació és filosòfica tot i que el meu ADN és empresarial. Una companyia és una organització de persones unides per aconseguir una cosa. I, com tota organització, requereix una filosofia», puntualitza des del quarter general de Substrate AI a València, una mercantil que presideix i és experta en intel·ligència artificial per donar rendibilitat als negocis.

Durant aquests últims mesos està inquiet i de viatge per Europa i els Estats Units. Vol guanyar en dimensió abans del seu salt a l’Euronext Growh, previst per a finals del 2021. Ha firmat un acord amb Bhaluteck Hemp i Ornavera –dedicades a l’R+D en la indústria del cànem i la tecnologia per a la recollida de dades, respectivament– per desenvolupar solucions d’intel·ligència artificial en el cultiu del cànnabis medicinal. El sector, segons els experts, preveu generar un negoci mundial de 3.275 milions d’euros l’any 2024 perquè la producció de cànnabis per a usos medicinals es dispararà.

Pertanyent a una estirp de grans industrials de la burgesia valenciana del segle XX, el Chairman de Substrate AI és fill d’Alfredo Serratosa, cosí de José i Emilio Serratosa, antics propietaris de Valenciana de Ciments Portland, fundada el 1917. Va ser un imperi que fa tres dècades va acabar en mans de la multinacional mexicana Cemex (ara és de la turca Çimsa).

Del grup cimenter va arrencar la firma Fonvalcem, un fons d’inversió per a empleats que va impulsar Lorenzo Serratosa Gallardo l’any 1991. Llavors, aquell jove ja tenia fusta d’emprenedor i estava preocupat pels estalvis dels treballadors, les inversions i els mercats de capitals.

Substrate AI prové de la unió entre Zonavalue, posada en marxa per l’expert valencià en finances, i la nord-americana Substrate. Va ser pioner a Espanya, el 2009, a fer ‘coaching’ en finances a través de Value Investing quan no ho feia ningú. «Per mi la vida és estalviar», explica. Entre els seus referents a la vida professional hi ha Warren Buffet, que sosté que es tarden «20 anys a construir una reputació i un dia a perdre-la».

Segons la seva opinió, «l’entrada en el cànnabis medicinal és un pas més a l’hora de posar la intel·ligència artificial al servei de la rendibilitat en els diferents sectors en què opera la companyia i contribuir així a millorar la seva productivitat. Més encara quan els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides busquen la salut i el benestar de la societat juntament amb una producció i consum més responsables a escala global», puntualitza.

Notícies relacionades

Substrate AI aportarà el seu coneixement en el sector per millorar tots els processos productius i augmentar l’eficiència de les plantacions, certificant així que tot el cànnabis compleix els criteris per ser utilitzat amb finalitats medicinals.

Entre els plans de diversificació dels negocis de Lorenzo Serratosa, aquesta iniciativa reforça la seva presència en les àrees d’‘agritech’, on ha posat en marxa un laboratori d’R+D per al desenvolupament de la ramaderia i que pretén abordar la gestió integral de les plantes de producció de llet gràcies a la intel·ligència artificial. I assegura que cada dia hi haurà més filòsofs als consells d’administració de les empreses i en els departaments de recursos humans, una cosa ja molt habitual als EUA, però menys a Espanya. «Per mi la filosofia va d’això, de fer-se preguntes i que aquestes preguntes siguin cada vegada més precises, més incisives i t’ajudin a estar més centrat, enfocat i integrat en el que fas, sigui el que sigui», acaba.

Un expert en assessorament financer

Temes:

Empreses