Biomedicina

Els exoesquelets de Gogoa, en la posada al punt per trobar inversors

Els exoesquelets de Gogoa, en la posada al punt per trobar inversors
4
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

L’empresa basca especialitzada en biomedicina i equipament Gogoa Mobilty Robots s’endinsa en una nova fase orientada al creixement. Fa unes setmanes anunciava la seva incorporació a l’Entorn Pre Mercat (EpM), l’acceleradora de pimes de Borses i Mercats Espanyols (BME), amb la vista posada en un objectiu clar: «Sortir al mercat en dos o tres anys». Així ho assegura el director general, Carlos Fernández, que explica que formar part d’aquest programa suposa fonamentalment aplicar el màxim «ordre, rigor i transparència» a tota la gestió economicofinancera. 

Un pas que desembocarà, de forma inequívoca, en el salt al Mercat Alternatiu Borsari. I mentre arriba aquest desenllaç, la companyia aspira a animar possibles inversors amb la «garantia» que «el que inverteixi ara tindrà més fàcil aconseguir un retorn en la inversió amb més valor», afirma el directiu.

Aconseguir finançament és vital per al desenvolupament comercial de Gogoa Mobility, l’activitat de la qual se centra en el disseny i fabricació d’exoesquelets portàtils que, amb ajuda de la tecnologia i la intel·ligència artificial, faciliten el moviment i contribueixen a la rehabilitació de pacients. Després de marcar una fita l’estiu del 2018, al ser la primera companyia europea en aconseguir la certificació europea per a un dels seus models d’exoesquelet (Hank), continua lluitant contra els elements a Espanya mentre que els seus competidors treballen sobre terreny abonat.

Dues de les tres empreses nord-americanes amb les quals s’enfronten cotitzen en el Nasdaq, amb capitalitzacions de 125 i 150 milions de dòlars, mentre que el seu rival japonès va debutar en el Nikkei amb una capitalització borsària de 1.600 milions de dòlars. D’altra banda, l’empresa francesa que va obtenir el certificat CE un any després que Gogoa ha aconseguit aixecar més de 27 milions d’euros d’inversió. «En canvi aquí a Espanya ha sigut impossible captar ni un euro d’inversió; no hi ha ni un fons de capital de risc ni res semblant que estigui interessat en invertir en equipament», diu Fernández.

Hi ha, no obstant, espai per a les lectures positives, ja que l’interès i el potencial de creixement que es veuen als Estats Units o al Japó a poc a poc es van reflectint a Europa, el mercat principal dels bascos. També hi ha influït de forma positiva el protagonisme que la pandèmia ha atorgat a la salut: «En aquests últims mesos sí s’està veient una mica més d’interès», afirma el director general de Gogoa Mobility. «És possible que la gent estigui veient que al final aquest tipus de tecnologies poden ser una aposta de futur que en un moment determinat pot tenir rendibilitats interessants», afegeix.

Gogoa Mobility neix el 2015 com un ‘spin off’ del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la localitat guipuscoana d’Urretxu amb instal·lacions que es van ampliar posteriorment a Mallabia (Biscaia), on es fabriquen els exoesquelets. La primera fase de treball es va enfocar a transformar els prototips i la tecnologia desenvolupada al llarg de més de 12 anys per l’Institut Cajal en productes que poguessin ser venuts, cosa que implicava tant la industrialització com la certificació dels diferents productes. L’empresa, amb una plantilla de 12 professions d’alta especialització, continua col·laborant amb el CSIC però funciona de forma totalment autònoma des del punt de vista de desenvolupament de producte, enginyeria, etc. I continuen donant tot el pes a l’àrea de R+D+i, que representa el 70% de la seva activitat, amb un volum acumulat d’inversions de 4 milions d’euros. 

La recerca i la innovació són el secret dels seus «resultats espectaculars» en persones amb ictus, amb dany cerebral adquirit o amb lesions medul·lars parcials. Segons afirma Carlos Fernández, hi ha casos en què el pacient «ha aconseguit tornar a caminar o ha millorat moltíssim els seus patrons de marxa». 

Com funcionen

¿Com s’aconsegueix? Quan et col·loques l’exoesquelet, que és com una armadura moderna, mecanitzada i automatitzada, el seu sistema compensa el que el malalt no pot fer amb la tecnologia. Gràcies a l’ús de la intel·ligència artificial, mesura l’abast, força i velocitat dels teus moviments i ho adapta a un patró de marxa predefinit, amb el qual complementarà el moviment. «Això el que produeix és que el teu cervell i les teves connexions, amb els teus músculs, tornen a aprendre a caminar», afirma.

La rehabilitació de la mobilitat és la funció principal dels models desenvolupats per Gogoa i que es comercialitzen a centres de rehabilitació i hospitals, amb un ús d’equipament per a tractament sanitari: persones amb un dany cerebral adquirit, casos d’ictus, una lesió medul·lar parcial, traumàtica o tumoral, o persones amb malalties neurodegeneratives (ELA, Parkinson, atàxies...)», enumera el directiu. 

Notícies relacionades

A més, mantenen una altra línia amb aplicació industrial, per utilitzar en entorns fonamentalment laborals –«treballadors de fàbriques, cossos de rescat, soldats...»– complementant la força de la persona, ja que el seu exoesquelet permet aixecar càrregues de terra de fins a 30 quilos de pes.

Cap dels productes és a la venda per al particular o client final per la seva certificació com a equipament mèdic, tot i que, amb un preu de 72.000 euros més IVA en el cas del model Hank, poques butxaques s’ho podrien permetre.

Temes:

Empreses