tecnologia 5G

Gestamp: la primera fàbrica 5G d’Espanya

El 5G és 50 vegades més pròxim al temps real que el 4G i serà clau per arribar a la ciutat intel·ligent

Gestamp i Telefónica virtualitzen una fàbrica completa mitjançant el 5G per millorar la presa de decisions

Gestamp: la primera fàbrica 5G d’Espanya
3
Es llegeix en minuts

Els videojocs de cotxes, sobretot els més dedicats a la simulació, com Assetto Corsa o iRacing, recreen a la perfecció el comportament d’un vehicle en l’entorn virtual. És aquesta capacitat de realisme la que ha portat equips de Fórmula 1 a invertir en simuladors i a utilitzar-los per provar les diferents configuracions d’un monoplaça en un entorn virtual per guanyar temps i estalviar diners.

Gestamp, empresa espanyola dedicada a la producció de components d’automoció, ha recorregut, gràcies a Telefónica, a la nova tecnologia 5G per crear una representació virtual de la seva planta de la Zona Franca de Barcelona amb dades en temps real per a, com els equips de Fórmula 1, millorar el procés de presa de decisions. És, segons afirmen les dues companyies, «la primera fàbrica digitalitzada amb 5G a Espanya».

Una revolució

Són màquines parlant amb màquines i enviant la seva informació en temps real al tauler de comandaments de la representació virtual, en una pantalla que reprodueix de tota la fàbrica i tots els seus elements, des d’on poder prendre decisions òptimes.

En telefonia mòbil, el 5G, o la nova generació de connexió sense fil, promet més velocitat de descàrrega i navegació, però aquesta tecnologia té moltes altres aplicacions. «Hi ha experts que no la consideren una generació, sinó una revolució», afirma José Manuel Casas, director territorial de Telefónica Mediterrani.

Lluny de ser un simple augment de la velocitat, el 5G suposa, segons Casas «l’arribada del real time o, dit d’una altra manera, de la baixa latència. És 50 vegades més pròxim al temps real que el 4G». Aquesta millora en la velocitat i recepció de transmissió de dades és clau per al desenvolupament del vehicle autònom o per desenvolupar la Internet de les Coses (IoT) i les ciutats intel·ligents.

Els sensors dels vehicles o de les infraestructures podran enviar, processar i rebre dades pràcticament sense retard, una cosa fins ara només possible mitjançant un cable de fibra òptica. «El salt sense fil serà possible gràcies al 5G», diu Casas.

Utilitat del bessó digital

Precisament aquest potencial és el que ha permès a Telefónica i Gestamp crear aquesta planta virtual. Per aconseguir-ho, s’han connectat entre si tots els elements físics de la planta, com les màquines o les cèl·lules robòtiques de soldadura, mitjançant el 5G, per poder oferir una representació virtual exacta de la factoria gràcies a les dades produïdes per aquests equips industrials durant la seva tasca. Però, ¿per a què serveix exactament crear una còpia digital de la fàbrica?

Sergio García, responsable d’Indústria 4.0 i Fàbrica Virtual de Gestamp, compara aquest projecte amb, precisament, amb jugar a la PlayStation. «És exactament això. És un bessó de la fàbrica on provem escenaris. ¿Què passa si cau la demanda? ¿Què passa si es trenca una màquina, si falla un operari o si els temps de cicle cauen? La idea és crear alertes i validar qualsevol intervenció abans de fer-la», diu el responsable del projecte de l’empresa que presideix Francisco José Riberas. «Et fa ser més fiable en la presa de decisions, cosa que millora molt la vida de la planta». Gestamp produeix peces metàl·liques de la carrosseria dels cotxes a la factoria barcelonina.

Notícies relacionades

La diferència amb un videojoc rau en l’enorme quantitat de dades processades i en la necessitat de fer-ho gairebé en temps real per prendre decisions. A Gestamp han comptat amb la baixa latència, o retorn de dades, del 5G i una infraestructura anomenada MEC (Multi-access Edge Computing), que permet una computació pròxima de les dades. Sense necessitat de passar pel núvol, cosa que augmentaria la latència d’una manera important, tot el procés es porta a terme molt més ràpid, satisfent així les seves necessitats.

Sobre el potencial del 5G, García té clar que aquesta tecnologia «encara no ha madurat». «Hem de veure què ens dona, quins problemes sorgeixen, com desplegar-la de la millor manera... Els nostres objectius ara consisteixen a validar moltes tecnologies i noves solucions per anar implementant-les a poc a poc», afirma. Alhora, Gestamp treballa per virtualitzar més plantes. «S’hi està treballant per connectar i visibilitzar entorns multiplanta», diu García. La companyia, que compta amb desenes de fàbriques repartides per tot el món, podrà en el futur, gràcies al 5G, gestionar totes les seves instal·lacions des de qualsevol lloc. «Això ho canviarà tot, les possibilitats són infinites», afirma García.

Temes:

5G