CANVI TECNOLÒGIC

Vuit claus per entendre què és el 5G (i com us afectarà)

Aquesta nova tecnologia promet ser una revolució que obrirà la porta a un món digital ultraràpid i interconnectat

Demostració de 5G al Mobile World Congress.

Demostració de 5G al Mobile World Congress. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els últims anys el desplegament de la tecnologia 5G ha passat de ser una promesa a una realitat cada vegada més tangible. Així que intentem resoldre aquí les vuit preguntes clau per entendre què ens ofereix aquesta revolucionària tecnologia.

1. ¿Què és el 5G?

El 5G és una nova tecnologia mòbil que obrirà la porta a un món hiperràpid i molt més interconnectat. Així, dispararà els processos de connexió a la xarxa, multiplicant per 10 l’actual velocitat. La descàrrega d’Internet passarà de ser de 150 megabytes per segon amb el 4G a uns 60 gigabytes. Així mateix el 5G reduirà la latència, el temps de resposta de la web, que passarà de ser de 50 mil·lisegons a entre un i cinc, gairebé imperceptible per a l’humà. També permetrà multiplicar gairebé per 100 la capacitat actual de dispositius connectats simultàniament a la xarxa.

2. ¿Quins canvis pot suposar?

Els experts assenyalen que la implantació del 5G transformarà radicalment el sistema econòmic, ja que aquesta digitalització obrirà la porta a l’anomenada Quarta Revolució Industrial o Indústria 4.0. Així, s’espera que es rellancin i consolidin projectes tecnològics emergents, com ara la robòtica, la intel·ligència artificial, la biotecnologia i la Internet de les Coses (IoT), la connexió a la xarxa d’objectes quotidians com els assistents virtuals i les llars intel·ligents.

La reducció de la latència serà clau per a la realització d’operacions quirúrgiques o la conducció de vehicles a distància. Aquests processos no es realitzaran amb processadors en aquests objectes, sinó connectats directament al núvol.

3. ¿Quin impacte econòmic i laboral pot tenir?

La Comissió Europea estima que en la seva primera fase l’impacte econòmic del 5G a Espanya serà de més de 5.000 milions d’euros alhora que es generaran més de 300.000 llocs de feina. Altres informes assenyalen que, a l’ampliar-se el seu ús en altres sectors de l’economia, l’impacte econòmic del 5G serà molt més gran.

4. ¿Quines teleoperadores ofereixen aquest servei a Espanya?

Telefònica, Vodafone, Orange i Yoigo ja han començat a incloure el 5G en els seus serveis comercials, tots amb serveis de banda de 3,5 GHz que agiliten la connexió però amb menor penetració en interiors. Vodafone va anunciar la seva ‘encesa’ el juny del 2019 i Telefònica ho va fer l’1 de setembre, assegurant que a finals d’any ja donarà cobertura al 75% de la població.

5. ¿Serà més car?

Sí. Vodafone ha anunciat just aquest dimarts que la inclusió de dades il·limitades 5G als seus usuaris a partir del 15 de novembre es traduirà en un increment mitjà de les tarifes d’entre 1,5 i 3 euros. Tot i que encara no ha anunciat la seva estratègia comercial, s’espera que el 5G també suposi tarifes especials en el cas de Telefónica. Els telèfons mòbils adaptats al 5G també seran més cars.

6. ¿Com us afectarà?

La irrupció del 5G tindrà l’impacte més fort en les empreses, que veuran com es poden agilitar els seus processos de producció. Per a l’usuari final, la inclusió d’aquesta tecnologia en les noves tarifes mòbils suposarà una connexió més ràpida a Internet, cosa que permetrà descàrregues d’arxius en segons o disfrutar de retransmissions esportives o de pel·lícules i sèries sense interrupcions.

7. ¿S’haurà de resintonitzar la televisió?

Notícies relacionades

Per poder desplegar el 5G a Espanya, el Govern va aprovar canvis en els canals radioelèctrics que afecten la televisió actual. Així, els usuaris que decideixin mantenir aquests canals hauran de resintonitzar la TDT (com ja van fer el 2015) abans del 31 d’octubre del 2020. Segons va assegurar l’Executiu, aquesta modificació «es mantindrà fins al 2030». Aquest procés de reorganització dels canals servirà per alliberar la banda dels 700 MHz que necessita el 5G.

8. ¿Quins problemes diplomàtics està generant aquesta tecnologia?

El desplegament del 5G ha evidenciat la pugna tecnològica, econòmica i geopolítica entre els Estats Units i la Xina. En els últims mesos, Washington ha acusat Huawei de ser un espia del Govern comunista xinès i ha vetat el gegant xinès del seu territori, alhora que ha demanat als seus aliats que també l’excloguin de les seves telecomunicacions. Més enllà de les sospites, encara no provades, els atacs de l’Administració Trump es deuen a la superioritat de Huawei en el desplegament d’aquesta tecnologia clau i a la falta d’empreses nord-americanes capaces de fer-li ombra. «L’aplicació econòmica i militar del 5G és clau per entendre aquesta batalla», assenyala Andrea G. Rodríguez, membre del Fòrum de Ciberseguretat Europea.