tarifes bàsiques

Comparador d’assegurances: La salut sí que té preu

  • Gairebé mig milió de persones va contractar una pòlissa el 2020 coincidint amb la pandèmia

  • Les pòlisses bàsiques regnen entre les assegurances de salut i s’obren pas entre els més joves

Comparador d’assegurances: La salut sí que té preu
5
Es llegeix en minuts
Alicia Navarro
Alicia Navarro

Redactora del suplement 'actius'

ver +

La salut és el primer. Aquesta popular frase ha guanyat especial rellevància l’últim any. I n'hi ha per a això i per a molt més. A Espanya la Covid ha tret la vida a prop de 76.000 persones i 3,2 milions més s’han infectat. Les ucis saturades, el personal sanitari exhaust i la falta de material han posat, en moltes ocasions, entre l’espasa i la paret la sanidad pública, que ha buscat recolzament en la seva homònima privada, per exemple, a través de subcontractació de serveis per part de les Administracions o amb el traspàs voluntari de pacients que ‘fugien’ de la saturació pública.

En vista d’això, una de les conseqüències ha sigut l’augment de les contractacions d’assegurances de salut, prop de mig milió (469.750 exactament) de persones més van firmar una pòlissa el 2020 en comparació amb les que ho van fer el 2019. Aquest increment ha fet que el 23,4% (11,05 milions) de la població espanyola compti amb algun tipus de pòlissa d’assegurança de salut al tancament de l’any passat, contra el 22,5% del 2019, segons dades de la Unió Espanyola d’Entitats Asseguradores i Reasseguradores (UNESPA). Aquestes xifres també es reflecteixen en la facturació, que ha crescut el 5% fins a arribar als 9.013 milions d’euros el 2020 entre assistència sanitària, reemborsament i assegurança dental. 

No obstant, fonts del sector incideixen que aquest increment no es deu en la seva totalitat Covid, sinó que les assegurances de salut viuen un creixement sostingut durant els últims anys. Ja corrien bons temps per a les companyies d’assegurances. L’inici de l’època de bonances del sector coincideix amb les retallades als sistemes públics motivats per l’anterior crisi econòmica. Unes retallades que es van prolongar en el temps, ja que no va ser fins al 2018 quan la despesa sanitària pública va arribar a nivells precrisis. Des d’UNESPA comenten que la sanitat pública i privada no s’han de veure com rivals, sinó com elements complementaris. Remar tots a una és el lema que defensa la patronal de companyies d’assegurances, mentre que incideix en els nombrosos beneficis econòmics que li atorga a la sanitat pública el fet que cada vegada més ciutadans prefereixin la privada.

No obstant, la sanitat privada té un preu afegit, el que porta a pensar si les assegurances de salut són aptes per a totes les butxaques. Roger Pujol creu que sí. El responsable de salut i benestar corporatiu a Mercer Marsh Benefits afegeix que «cada vegada tenim més opcions al mercat a l’hora d’escollir una assegurança de salut». Aquesta varietat de preus i formats provoca que els interessats en contractar assegurances siguin més joves i amb menys ingressos. Un estudi de la consultora Bain & Company revela que el 18% dels que tenen intenció de contractar una pòlissa són menors de 25 anys. Al seu torn, fins al 23% dels que estan interessats en una assegurança cobra 1.000 euros o menys.

Copagaments, claus en les pòlisses bàsiques

Copagaments, claus en les pòlisses bàsiquesLes companyies asseguradores estan aprofitant aquesta tendència i la seva estratègia de màrqueting consisteix a oferir pòlisses de tarifes bàsiques a què pot accedir la majoria de la població. SegurCaixa Adeslas, Sanitas, Asisa, Mapfre i DKV són les companyies d’assegurances amb més nombre de clients, entre totes cinc sumen el 75% del total d’assegurats a Espanya. Totes elles compten amb pòlisses que es poden contractar per menys de 30 euros al mes. Pujol assenyala que amb aquestes pòlisses econòmiques els clients han d’estar més atents a la lletra petita i parar especial atenció a factors com els límits en cobertura i els copagaments. El copagament és la quantitat de diners que paga un pacient amb assegurança mèdica per cada servei d’assistència sanitària.

Aquest sistema és molt comú en les tarifes més econòmiques i és una manera, segons els experts, que els pacients no abusin de la sanitat només pel fet de pagar una assegurança. D’aquesta manera, cada vegada que un assegurat de DKV vol acudir a una consulta de medicina general haurà d’abonar 12 euros, el copagament més alt dels analitzats, mentre que per als clients de Caser n’hi haurà prou amb 2 euros. De les assegurances analitzades, només Vivaz i Asefa no compten amb copagament a la seva tarifa bàsica, fet que repercuteix en el preu, més elevat que el de les altres asseguradores, 36,20 i 39,90 , respectivament. D’altra banda, Sanitas compta amb el que es coneix com a copagament progressiu, és a dir les sis primeres consultes són gratuïtes i a partir d’aquí el preu augmenta de manera esglaonada. Als 15 serveis o més el cost es fixa en 10 euros. Es pot destacar que el preu de la pòlissa varia bastant en funció del sexe, l’edat, la residència i les afeccions del pacient. Per a la comparativa s’ha agafat d’exemple una dona de 41 anys resident a la Comunitat de Madrid.

Hospitalització

El responsable de Mersh Marsh Benefits assenyala l’hospitalització com un requisit indispensable per a totes les assegurances, no obstant, en les tarifes més barates no sempre és així. Tant Adeslas com Sanitas, Mapfre i Caser no inclouen el servei d’hospitalització en les pòlisses analitzades.

Assistència psicològica

L’assistència psicològica és un altre punt a tenir en compte en una assegurança. A les pòlisses més cares és un servei recurrent, mentre que no acostuma a entrar al paquet que ofereixen les més bàsiques. De fet, de les analitzades, Vivaz, Asisa i Asefa no ofereixen aquest tipus de cobertura.

Cobertura a l’estranger

Notícies relacionades

Cobertura a l’estrangerPel que fa a si la pòlissa cobreix l’assistència a l’estranger, la resposta és positiva a totes les assegurances analitzades, a excepció d’Adeslas i Sanitas.

Assistència dental

També és ressenyable la cobertura dental, un altre dels factors que sempre ha incentivat la contractació d’assegurances, tant és així, que molts usuaris opten per pòlisses exclusives per a la cura dental. No obstant, les tarifes bàsiques també inclouen aquest servei, tot i que només les facetes més simples com la neteja bucal anual o les extraccions.

Temes:

Assegurances