Manifestació

Més de 3.000 persones es mobilitzen a Terrassa per la municipalització de l'aigua

L'alcalde Jordi Ballart encapçala la manifestació que ha recorregut el centre de la ciutat sota el lema "S'escriu aigua, es llegeix democràcia"

foto 3188384

foto 3188384
foto 3188385

/

2
Es llegeix en minuts
ACN / EFE / TERRASSA

Unes 3.000 persones, segons la Policia Municipal, 4.000 segons els organitzadors, s'han manifestat aquest diumenge, 19 de març, per a reclamar la municipalització de l'aigua a Terrassa, on el desembre va acabar la concessió de 75 anys de l'empresa privada Mina Aigües.

La marxa, que s'ha realitzat sota el lema “S'escriu aigua, es llegeix democràcia”, ha estat convocada pels col·lectius Taula de l’Aigua i Aigua és Vida i ha comptat amb el suport de prop de 100 entitats, sindicats i polítics.

Entre els polítics participants es trobaven el mateix alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, alcaldes d'altres municipis com Juli Fernández, de Sabadell, o Núria Parlón, de Santa Coloma de Gramenet, i també els diputats Joan Tardà, d'ERC, Xavier Domènech, d'En Comú Podem, i Anna Gabriel de la CUP.

"És un cop d'efecte que la municipalització de l'aigua és possible, i Terrassa, que és la quarta ciutat més gran de Catalunya, ha de ser la punta de llança per a tots els ajuntaments que es troben en la mateixa situació", ha explicat César Guía, portaveu de la Mesa de l'Aigua.

Els organitzadors de la protesta han recordat que la ciutat egarenca és la primera gran ciutat a iniciar un procés de municipalització d'aquest servei i han demanat als consistoris de Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet que segueixin els mateixos passos.

“ESTÀ EN JOC LA DEMOCRÀCIA”

"Està en joc la democràcia, que ha d'estar per sobre de qualsevol poder econòmic, i volem rescatar la gestió perquè no volem que ningú faci negoci amb un bé públic", ha defensat l'alcalde de Terrassa, que ha apuntat que la seva ciutat és "capital de l'aigua" a Europa. En aquest sentit, Ballart ha criticat la "nul·la" col·laboració de l'empresa Mina Aigües en aquest procés, a qui acusa de posar "pals a les rodes constantment" presentat recursos judicials contra acords municipals.

L'alcalde ha anunciat que el consistori aprovarà aquesta primavera l'informe tècnic sobre el futur model de gestió del servei de l'aigua i que la pròrroga actual de la concessió a Mina Aigües haurà d'allargar-se 6 mesos més, però que el procés de municipalització és "imparable". 

No obstant això, la CUP ha criticat que Ballart participés en el sopar de celebració dels 175 anys de fundació de Mina divendres passat. La diputada de la CUP Anna Gabriel ha acusat l'alcalde de "voler conciliar" amb la companyia. "L'alcalde és alcalde de tots, i valorem positivament l'aniversari d'aquesta empresa que és la més antiga de l'Estat, i havia de ser-hi per expressar la posició del consistori", ha replicat Ballart, que ha puntualitzat que no es va quedar a sopar.

Així mateix, l'alcalde ha destacat que Mina té un benefici d'1,8 milions d'euros que, si la gestió del servei fóra "pública" i "transparent", afirma, podrien anar destinats a millores i actualització del mateix servei.

Notícies relacionades

La manifestació ha fet parada en la seu de Mina, on els participants han llegit un manifest, i després dels parlaments de l'organització davant del consistori, un concert musical ha posat punt final a la jornada reivindicativa, que ha transcorregut sense incidents.

Més notícies de Terrassa