PREVISIÓ

Arriben a Catalunya pluges i un descens de les temperatures

El canvi meteorològic serà a partir d'aquest dijous a la tarda

S'espera un descens tèrmic de fins a cinc graus en dos dies

zentauroepp39622981 lluvia170913213114

zentauroepp39622981 lluvia170913213114 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) i l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) han emès un avís de risc en previsió que aquest dijous, a partir de migdia fins a la nit, es produeixin xàfecs intensos al litoral de Catalunya. No obstant, el més notable del canvi de temps serà un descens acusat de les temperatures que es consolidarà divendres i dissabte. No serà fred, però sí un ambient propi de tardor.

També s'ha activat un avís per dijous i divendres a la Costa Brava en previsió de vents forts de component nord.

Després de la jornada de bonança d'aquest dimecres, amb vents càlids del sud, cel molt clar i màximes a l'interior que han tornat a superar els 30º (a Vinebre s'ha arribat a 33º), el canvi meteorològic anunciat és el resultat de l'arribada d'un sistema frontal que afectarà bona part del nord peninsular.

De fet, abans que el front arribi a Catalunya i es reforcin els xàfecs, també plourà a Galícia, l'àrea del Cantàbric, l'alt Ebre i el nord-oest de Navarra.

Al litoral català s'hi esperen precipitacions de distribució molt irregular però amb màximes de fins a 20 litres per metre quadrat en mitja hora. Xàfecs d'una intensitat semblant també podrien afectar la Garrotxa, el Ripollès, el Solsonès, Osona i els voltants del Montseny. A la resta de Catalunya també podria ploure, però en menys quantia. El Meteocat allarga la previsió de pluges copioses fins divendres a la matinada.

A partir d'aleshores, els models de càlcul meteorològic no es posen d'acord. Segons l'Aemet, dissabte es podria reforçar la inestabilitat i generar nous xàfecs, però serien menys intensos.

El que sí que sembla confirmat és el descens generalitzat de les temperatures, de fins a 5 graus tant en les màximes com en les mínimes. A Barcelona, per exemple, s'espera passar de 27º-20º d'aquest dijous a 20º-15º diumenge. A Girona, el canvi experimentat els mateixos dies serà de 28º-16º a 20º-11º. Al Pirineu hi podria nevar per sobre dels 2.000 metres.

Notícies relacionades

Sigui quina sigui la quantia, les pluges seran molt benvingudes. Segons ha informat l'SMC, l'estiu passat (període juny-agost) no només va ser un dels més càlids de la història recent a Catalunya, sinó també molt sec, amb precipitacions que en gran part del territori s'han situat en el 30% dels valors mitjans de les últimes dècades.

Els embassaments de les conques internes, tot i així, es mantenen en un acceptable 59% de la seva capacitat màxima a causa de les precipitacions acumulades de l'any anterior. Els més de 410 hectòmetres cúbics de reserven garanteixen totes les "demandes ordinàries" d'aquest any, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).