La màfia de la prostitució apareix darrere el cotxe bomba de Viladecans

Assassinat un home investigat per atacar amb explosius el macroprostíbul Paradise

El vehicle ha esclatat quan la víctima ha arrencat el motor

zentauroepp41137602 viladecans 30 11 2017 esplosi m de un coche en un parquin 171130174942

zentauroepp41137602 viladecans 30 11 2017   esplosi m de un coche en un parquin 171130174942
zentauroepp41136586 imagen que muestra la calle santiago rossinyol i prats  n me171130160112
zentauroepp41136538 viladecans 30 11 2017 mapa de google que muestra la calle sa171130155524

/

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Xavier J. P., investigat per liderar una banda que va atacar amb explosius el Paradise, el macroprostíbul de la Jonquera (Alt Empordà), ha sigut assassinat aquest dijous amb un cotxe bomba a Viladecans. Els investigadors dels Mossos d'Esquadra sospiten que darrere d'aquest crim s'hi amaga una guerra entre bandes vinculades amb la màfia de la prostitució. 

En l'època més recent, a Catalunya no s'havien produït venjances entre bandes d'origen mafiós amb cotxes bomba, un modus operandi que remet obligatòriament als atemptats terroristes d'ETA. Habitualment els crims vinculats a aquest mòbil es cometien amb arma blanca o amb arma de foc. La instal·lació d'un artefacte explosiu, la detonació del qual pot afectar terceres persones, és nova. I preocupant. 

Explosió al migdia

Xavier J. P., de 45 anys i resident en aquest municipi del Baix Llobregat, ha anat cap a les 11.30 hores del migdia a agafar el cotxe que aparca habitualment a la primera planta d'un pàrquing ubicat al costat de la seva vivenda, al carrer de Santiago Rusiñol. Segons la investigació dels experts dels Mossos d’Esquadra en desactivació d'explosius (TEDAX), tan bon punt ha introduït la clau al contacte del cotxe per arrencar-lo s'ha activat l'artefacte que algú havia col·locat al xassís del vehicle.

La detonació ha sigut "enorme", en paraules de Pilar, una dona que treballa en una oficina de serveis socials situada just a sobre de l'aparcament comunitari. Després del soroll de l'explosió, a més, ha començat a filtrar-se fum entre les rajoles de terra d'aquest establiment. 

Fum i confusió

Els Bombers de la Generalitat, després de rescatar una persona que s'havia quedat atrapada en un ascensor a causa de l'explosió i que ha sigut atesa pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), han ordenat el desallotjament de 40 veïns que habiten en quatre blocs de vivendes l'estructura dels quals podria haver quedat afectada per la deflagració. Els Mossos d’Esquadra han obert a continuació un perímetre de seguretat. Per apagar les flames, els bombers s'han protegit amb equips d'aire per accedir a un espai completament inundat del fum generat per la bomba. A l'apagar els dos cotxes incendiats, l'objectiu dels assassins i un altre aparcat just al costat, han descobert el cos d'un home i han trobat els primers indicis que aquella deflagració podria haver sigut intencionada. Aquesta sospita ha portat al lloc dels fets els especialistes en explosius dels Mossos.

Els artificiers de la policia catalana, equipats també amb oxigen, han accedit a l'aparcament per portar a terme la primera investigació dels fets. Al cap de pocs minuts han descartat l'origen accidental i han alertat que es tractava d'un cotxe bomba. La identitat de la víctima, veí d'aquesta zona, també ha permès descartar de seguida que un atac d'aquestes característica tingués relació amb un atemptat de naturalesa terrorista.

Xavier J. P. està considerat un dels líders d'una banda investigada per atacar amb explosius el Paradise, un dels bordells més grans d'Europa construït fa pocs anys al municipi fronterer de la Jonquera.   

Un altre cotxe bomba

Notícies relacionades

Durant el Nadal del 2012, una banda integrada per set persones va llançar dos cartutxos de dinamita des d'una moto contra el bordell Paradise i quatre individus van col·locar un vehicle --carregat amb dues bombones de gas i un 1 quilo de material explosiu-- a l'aparcament del recinte. El cotxe bomba no va arribar a explotar. Els sospitosos, entre els quals hi havia --presumptament-- Xavier J. P., actualment estaven immersos en un procés judicial per aquests fets. Tots van ser arrestats el novembre del 2013, un any després dels atacs. De fet, la víctima assassinada avui a Viladecans va ser l'últim a abandonar la presó i ho va fer després d'abonar una fiança de 10.000 euros.

L'Àrea d'Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Sud dels Mossos s'ha fet càrrec d'una investigació que començarà a furgar en el passat més recent de Xavier J. P. La principal hipòtesi és que aquest crim forma part d'una guerra entre bandes vinculades al món de la prostitució. No s'ha sabut mai qui havia ordenat els atacs contra el Paradise. La creença més estesa és que els assaltants haurien sigut contractats per un altre magnat del sexe de pagament, potser inquiet davant l'obertura d'aquest macroprostíbul.