MOBILITZACIÓ CIUTADANA

La 'via màgica' de la solidaritat

Més de 12.000 persones participen en la caminada popular Magic Line per recollir fons per a Sant Joan de Déu

Els gairebé 300.000 euros recaptats es destinaran a projectes per a nens, malalts mentals, persones sense llar i avis

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Aquesta és una carrera en què no hi ha dorsals, ni marees de gent amb samarretes monocolors, ni podis per als campions. Perquè en aquesta carrera ningú guanya i ningú perd. Els 12.000 esportistes que aquest diumenge s'han citat en la quarta edició de la Magic Line han recorregut -caminant o corrent- trams de 10, de 20, de 30 i de 40 quilòmetres per carrers i parcs de Barcelona, només per recaptar fons per a una bona causa. "En realitat, l'objectiu d'aquesta iniciativa és triple: mobilitzar la gent en activitats solidàries, aconseguir diners per finançar projectes destinats a nens, a malalts mentals, a gent gran i a persones sense llar i explicar les realitats invisibles i moltes vegades estigmatitzades d'aquests col·lectius", resumeix Oriol Bota, director de l'obra social de Sant Joan de Déu, promotora de l'activitat. 

En aquest quart any de la Magic Line, amb un saldo provisional de més de 280.000 euros recollits ("i no descartem arribar als 300.000", confessa Bota), hi participen més d'un centenar d'escoles, unes 70 empreses i usuaris dels centres que la fundació té per tot Catalunya. L'activitat es desenvolupa per equips, que poden estar integrats per tantes persones com s'hi vulguin apuntar, i consisteix que cada un d'ells organitzi, al seu torn, activitats solidàries per recaptar aportacions als seus propis entorns.

En aquesta edició hi ha hagut 855 grups. La caminada d'aquest diumenge és "el colofó festiu a unes accions que van començar ja fa cinc mesos, l'octubre passat", subratlla Aina Serra, coordinadora de la Magic Line, la 'via o línia màgica', que deu el nom a una de les rutes obertes pels alpinistes per arribar al cim del K-2, a la frontera entre la Xina i el Pakistan. "Una de les peculiaritats d'aquesta cita, que s'acaba amb concerts de músics professionals i aficionats, també és el seu component mediambiental... Per això més que aspecte de 'runners', els participants van com per anar a la muntanya", constata Serra. Algunes de les rutes passen per Collserola, però eviten les zones més fràgils del parc natural.

¿ON VAN ELS DINERS?

"A vegades, és difícil que les administracions donin diners per sufragar tractaments complementaris, com la musicoteràpia o les teràpies amb gossos que són tan beneficioses per a nens i en pacients amb problemes de salut mental. Encara que són activitats amb un baix cost econòmic, les institucions públiques tenen altres prioritats més peremptòries", explica el director. Els diners de la Magic Line es destinen a això, "o també per obrir i habilitar pisos socials destinats a persones sense llar que en tenen prou amb una petita ajuda perquè abandonin el carrer", afegeix Bota. "Tots els diners que s'aconsegueixen van íntegrament destinats a projectes als centres de l'obra social", afirma el director.

Notícies relacionades

Vestit de groc, l'equip Solidaris 100% ha aconseguit més de 700 euros amb la fabricació i venda d'uns divertits pins artesanals. "Venim des de Sant Boi de Llobregat i som treballadors de dos ambulatorisel de Montclar i el de Vinyets, i pares d'alumnes del col·legi Llort", explica Sonia, portaveu i impulsora del grup, que ha participat en totes les edicions de la Magic Line.

També són aquí des del primer moment, però en el seu cas de color blau, els professors, pares i alumnes del col·legi Jaume Viladoms de Sabadell, que aquest any han mobilitzat 228 persones en la iniciativa. "Nosaltres hem introduït aquesta activitat a les classes en què es tracta sobre valors i organitzem un concurs entre els estudiants per triar el logotip de la samarreta", expliquen dues de les docents.