POLÈMICA PRESÓ PREVENTIVA

L'Audiència de Barcelona desautoritza la jutge i posa en llibertat sense fiança els tres estudiants empresonats des del 29-M

La resolució afirma que l'empresonament va ser excessiu perquè els incidents que se'ls atribueixen es van limitar a talls de trànsit

La magistrada havia decretat moments abans la llibertat amb fiança dels joves

Manifestació per demanar l’alliberament dels tres detinguts en els disturbis del 29-M, el 22 d’abril passat.

Manifestació per demanar l’alliberament dels tres detinguts en els disturbis del 29-M, el 22 d’abril passat. / ACN

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / Barcelona

L'Audiència deBarcelona considera excessiva la mesura de presó sense fiança decretada el 30 de març per la jutge de BacelonaCarmen García Martínez contra els tres joves estudiants estudiantsdetinguts pelsaltercats de la jornada devaga general del29-M, i per aquesta raó ha decretat aquest divendres la seva llibertat. Precisament, aquesta resolució s'ha conegut moments després que transcendís que la magistrada havia decidit deixar-los en llibertat sota fiança de 3.000 euros per a Javier Tadeo O. V. i de 6.000 euros per a Ismael B. A. i Daniel A.

L'Audiència ha resolt els recursos contra la presó provisional dictada al seu dia per la titular del Jutjat d'Instrucció número 18 de Barcelona prenent mesures no tan dràstiques com les acordades per la jutge, i només els prohibeix assistir a manifestacions, a més d'obligar-los a comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes davant el jutjat.

Sense "aparença de gravetat suficient"

La resolució de la Secció Vuitena de l'Audiència de Barcelona destaca que les conductes descrites en l'atestat policial i que van donar lloc a les detencions "no presenten l'aparença de gravetat suficient per decretar la presó". Els magistrats destaquen que el grup de joves estaven organitzats per llançar alguns contenidors contra la via pública, però que, a part dels talls de circulació produïts, d'uns 15 minuts, no es van produir incidents de més rellevància, ni s'han aportat elements "que permetin identificar danys concrets per a persones o béns".

L'acte incideix que, "precisament per la menor gravetat dels fets" i sense perjudici del retret que es pugui deparar al seu dia per l'acció dels joves, s'ha de considerar "la possibilitat d'arbitrar altres mesures cautelars alternatives, per menys costoses, a la presó provisional". També afirma que els detinguts tenen un arrelament personal, familiar i acadèmic que permeten inferir que no tractaran d'eludir l'acció de la justícia i que si la finalitat de l'empresonament era que no participessin en actes futurs (reiteració delictiva) es podien haver pres altres mesures, com certes prohibicions que permet la llei, que suposen una "menor ingerència sobre un dret bàsic com la llibertat personal". Per això els magistrats han acordat la prohibició d'anar a manifestacions o reunions reivindicatives a Catalunya durant la instrucció del procés judicial.  

Decisió "coherent" per a la consellera

La consellera deJustícia,Pilar Fernández Bozal, per la seva part, ha qualificat de "coherent" la posada el llibertat dels tres joves. 

 

En l'acte de llibertat amb fiança de la jutge, donat a conèixer abans de la resolució de l'Audiència de Barcelona, respecte a Ismael i Daniel, els alumnes de Física de laUniversitat de Barcelona, es recordava que se'ls imputen atemptats, desordres públics, resistència, danys, lesions, un delicte contra la seguretat viària i tinença d'elements inflamables i d'explosius.

Així mateix, detallava que al seu dia va decidir mantenir-los en presó preventiva per risc de fuga i davant la celebració del Primer de Maig i la cimera del Banc Central Europeu, "esdeveniments en què més que previsiblement i lamentablement (...) es produiran actes vandàlics" en què hi havia "el risc de participació dels encausats".

Deducció "amb un mínim de lògica"

Ara, segons l'acte, "no estant previstos" altres actes anàlegs "dels quals pogués no endevinar-se, sinó deduir-se amb un mínim de lògica l'actuació per part de grups vandàlics" i atenent a "l'arrelament personal" dels joves i els seus "escassos recursos econòmics per emprendre una nova vida en un altre país", la jutge optava per la llibertat sota fiança, decisió invalidada per la resolució de l'Audiència.

Notícies relacionades

Els tres joves eren els únics dels 79 detinguts al llarg de la jornada de la vaga general que continuaven en presó preventiva, malgrat haver estat arrestats al matí, abans que es produïssin els disturbis més greus. Això i el fet que la jutge basés la seva decisió en el vaticini de pròxims incidents i que anaven a participar-hi van ser objecte de crítiques en mitjans jurídics, polítics, sindicals i universitaris. El rectorat de la UB va expressar el seu suport als joves.

Sí que continua a la presó sense fiança lasindicalista de la CGTLaura G. R., detinguda amb posterioritat pels incidents davant la Borsa.