CAUSA PER REBEL·LIÓ

L'Audiència investiga si els Mossos van protegir imputats per l'1-O

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos declararà per l'operatiu policial del dia del referèndum

policia

policia / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha acordat una sèrie de diligències per investigar «qui va ordenar i com es va gestar l’actuació de vigilància a polítics relacionats amb la preparació del referèndum que va tenir lloc l’1 d’octubre del 2017». La Guàrdia Civil sosté en un informe que els alts càrrecs del Govern català investigats per l’organització del referèndum unilateral de l’1-O van comptar amb la col·laboració de membres dels Mossos per dificultar les indagacions que s’estaven portant a terme i eludir la vigilància dels agents de l’institut armat.

La Guàrdia Civil apunta en el seu informe que alguns policies autonòmics van informar aquests alts càrrecs de les «tècniques policials» utilitzades, com escoltes telefòniques, instal·lacions de micròfons, etcètera. A més a més, segons l’institut armat, aquests mossos els van proporcionar serveis de protecció amb escortes «l’única finalitat dels quals, donades les circumstàncies, seria detectar i dificultar que puguin seguir sent investigats per altres agents de l’autoritat».

En una interlocutòria, la jutge accepta la pràctica de diligències proposades per la defensa de Josep Lluís Trapero, exmajor dels Mossos, i la intendent Teresa Laplana. Entre les que sí que ha admès, figura la citació com a testimoni per al pròxim 14 de febrer del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos amb la intenció que concreti l’operatiu policial que va coordinar el dia del referèndum unilateral i si realment els mossos es van mostrar passius.

Notícies relacionades

La magistrada, a més, ha demanat als Mossos que remetin el pla operatiu, denominat Àgora; l’acta de creació de la comissió per a la protecció dels membres del Govern, autoritats d’altres institucions i altres personalitats, i informin sobre si aquest ens va rebre el setembre i octubre del 2017 l’encàrrec d’aplicar mesures de seguretat a determinades persones.

La magistrada també ha sol·licitat a la Fiscalia Superior de Catalunya els escrits presentats pels Mossos en compliment de les instruccions dictades sobre l’1-O. I requereix a la divisió d’afers interns de la Direcció General de la Policia un informe sobre l’existència d’informació reservada als efectes d’investigar actuacions concretes i individuals d’alguns dels mossos.