Rajoy i Sánchez pacten aprovar lleis orgàniques per millorar l'"encaix" de Catalunya

Els dos dirigents van abordar un pla previ i més ràpid que la reforma constitucional

Iceta ja ha inclòs en el seu programa per al 21-D algunes de les iniciatives legislatives

undefined39989172 madrid  07 09 2017  politica  mariano rajoy  presidente del 171129200411

undefined39989172 madrid 07 09 2017 politica mariano rajoy presidente del 171129200411 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Pilar Santos

En les converses que Mariano Rajoy i Pedro Sánchez van mantenir les setmanes prèvies al desplegament de l'article 155 a Catalunya es va parlar, a més, de la modificació de la Constitució, com tots dos han reconegut, i es va estipular obrir una comissió territorial que primer analitzarà els possibles problemes del model actual i, en un termini de sis mesos, debatrà les solucions.

Sánchez va anunciar a mitjans d'octubre que s'havia compromès a recolzar el 155 i que el president li havia donat la paraula que abordaria la reforma constitucional. El que no van explicar cap dels dos és que també van explorar un altre pla a curt termini que es pot posar en marxa aquesta mateixa primavera, sense esperar a obrir la Carta Magna. Segons fonts coneixedores d'aquestes trobades, tots dos van debatre la possibilitat de modificar algunes lleis orgàniques el 2018 amb l'objectiu de buscar un "encaix millor" a Catalunya.

Les fonts consultades asseguren que aquest pla A és compatible amb una reforma de la llei fonamental --que el PSOE i altres partits reclamen-- si, arribat el moment, Rajoy s'atreveix de debò a fer el pas. I que aquestes iniciatives legislatives són una via ràpida per començar a plantejar solucions a la crisi catalana, sense haver d'esperar a recórrer el difícil camí que requereix una reforma de la Carta Magna d'envergadura.

El mateix Rajoy ha subratllat que, tot i les declaracions fetes per alguns rellevants càrrecs populars, no s'ha tancat a canviar una Constitució a punt de fer 40 anys, i que respectarà la paraula donada a Sánchez.

Necessari pacte PP-PSOE

El fet que Rajoy i Sánchez abordessin aquesta doble via (Carta Magna a mitjà termini i lleis orgàniques a curt) ha animat el candidat del PSC, Miquel Iceta, a incloure en el seu programa algunes propostes que serveixen de pista sobre en quines reformes estan pensant els socialistes: fonamentalment, la recuperació dels articles de l'Estatut anul·lats pel Tribunal Constitucional i millores concretes en el finançament. Cosa que, òbviament, necessitaria un pacte PP-PSOE perquè no quedin en propostes al Congrés i siguin desenvolupades pel Govern central.

Notícies relacionades

Així, els socialistes reclamaran a Rajoy a la Cambra baixa que permeti la "recuperació" d'alguns punts estatutaris que al seu dia el PP va aconseguir derogar al TC amb el seu recurs d'inconstitucionalitat. És el cas dels relacionats amb la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local; el reconeixement de les vegueries; la descentralització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Consell de Justícia de Catalunya (l'equivalent al Consell General del Poder Judicial), així com la recuperació dels treballs pendents en la comissió bilateral Estat-Generalitat i la comissió mixta de traspassos per tancar les delegacions competencials pendents.

Impuls a la ciutat de BCN

Iceta ha fet seu el document de 45 punts que Carles Puigdemont va portar a la Moncloa Puigdemont (exclou el punt 46è, el del referèndum). Ell mateix pretén fer amb una proposta pròpia de finançament que sol·licita una revisió dels límits de dèficit públic per a les autonomies, la negociació d'una quitança del deute i l'assumpció del principi d'ordinalitat. Els socialistes també volen portar al Congrés la inversió en infraestructures, l'impuls de la ciutat de Barcelona de manera simbòlica i estratègica i el reconeixement de la llengua, la cultura i els símbols de Catalunya.