SESSIÓ DE CONTROL

El Govern espanyol confia a recuperar un "bon clima" després del 21-D

La vicepresidenta assenyala que les relacions es restabliran si després dels comicis hi ha un interlocutor "dins de la llei"

Domènech reivindica a l'Executiu una bilateralitat amb Catalunya similar a la del País Basc i Navarra

  / AGUSTÍN CATALÁN

 
zentauroepp41119721 madrid  29 11 2017  politica  sesi n de control al gobierno 171129093626

/

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern central confia a restablir una bona relació amb les autoritats a Catalunya després del 21-D. Així ho ha compromès la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en la sessió de control a l'Executiu (amb absència del president per viatge) aquest dimecres. "Ningú en té cap dubte. Si tenim un interlocutor dins de la llei, aquest Govern farà tot el possible per recuperar el bon clima", ha assenyalat al ple del Congrés, on ha insistit que el primer objectiu dels comicis és restaurar la confiança a Catalunya i fer marxa enrere en la "fractura social" i l'impacte econòmic causat per la crisi independentista. 

El seu compromís és la resposta a la pregunta plantejada pel candidat dels comuns, Xavier Domènech, que intervenia per última vegada a la sessió de control per submergir-se a partir d'ara en la campanya catalana. En Comú Podem reivindica que el Govern estableixi relacions bilaterals amb els mandataris catalans tal com fa amb territoris com el País Basc Navarra.

"¿Per què la quota basca es pot negociar bilateralment i la relació amb Catalunya no?", ha qüestionat. El comú ha exigit recuperar la comissió bilateral Govern-Generalitat, que no es reuneix, ha recordat, des del 2011, quan Mariano Rajoy va conquistar la Moncloa. També ha acusat el PP d'encoratjar l'independentisme per amagar els seus propis fracassos.

Test de claredat

Notícies relacionades

Santamaría ha respost a l'atac. Ha acusat Domènech de defensar la causa d'ERC i Junts per Catalunya. "Només li falta acatar el 155 per ser igual que els independentistes", ha ironitzat, en relació amb la decisió dels excosellers d'assumir la intervenció de Catalunya davant la justícia. 

La vicepresidenta també ha burxat en la ferida oberta dins del podemisme per les diferents posicions polítiques respecte al conflicte català i la reforma constitucional com a resposta. "Facin un test de claredat a Podem a veure si s'aclareixen entre el senyor Iglesias, Bescansa, Errejón i vostè", ha dit.