ERC rebutja una llista conjunta només amb el PDECat

Els republicans exigeixen al Govern espanyol que alliberi els presos "si vol unes eleccions democràtiques"

zentauroepp40810495 barcelona 04 11 2017  pol tica   barcelona   consell naciona171104125616

zentauroepp40810495 barcelona 04 11 2017 pol tica barcelona consell naciona171104125616 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

ERC s'inclina per rebutjar la proposta d'una llista unitària promoguda per l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè considera que difícilment podrà tenir l'amplitud de forces polítiques que la justifiquin en aquest moment. Els republicans únicament estarien disposats a acceptar aquesta llista si comprèn des de la CUP, per l'esquerra, fins a Demòcrates, per la dreta, i amb una part significativa de Podem. Si aquesta unitat electoral no és possible o és inviable, ERC es decantarà per la defensa de cada partit per separat del seu espai polític, buscant un front comú per treballar coordinadament, però des de llistes diferents. Aquest ha sigut el consens adoptat en la reunió del consell nacional d'ERC celebrat aquest matí. Encara que les declaracions oficials posteriors no han sigut tan clares en aquest sentit.

De fet, el consell nacional d'ERC s'ha viscut amb una barreja de sentiments i sensacions entre els assistents. Des de l'abatiment i la tristesa pels companys reclosos fins a la ràbia i al sentiment de revenja democràtica, a través de les urnes. El discurs de la secretària general, Marta Rovira, ha resumit a la perfecció els dos sentiments. De la veu presa per l'emoció al recordar els que estan reclosos preventivament en presons madrilenyes i els que esperen a l'exili que els vinguin a buscar, al crit a favor de la victòria el pròxim 21-D.

Rovira, després de percudir una vegada i una altra en la inexistent posició democràtica del bloc 155, és a dir, “del PP, de Ciutadans i del PSC i el PSOE”, ha exigit al Govern central que si vol que les eleccions del 21 de desembre siguin decididament “democràtiques” alliberi tots els presos polítics. Si no, “no hi ha igualtat d'oportunitats. Si no, no comptar amb els caps visibles d'una de les parts és com suspendre un programa electoral”.

Rovira, desafiadora

El to de Rovira ha sigut sempre reptador. “Si se celebren eleccions el 21-D és perquè nosaltres [l'independentisme] hem decidit que n'hi hagi. Perquè qui les legitima i qui les organitza som nosaltres”, ha clamat Rovira davant les cadires buides dels consellers presos i a l'exili i davant l'escalf de la resta de la sala, abarrotada. “Suposo que deuen haver après de l'1-O la importància que els ajuntaments col·laborin. Que el món educatiu obri les portes i que els funcionaris que custodien les urnes de l'Estat les cedeixin i, sobretot, que els ciutadans no facin insubmissió”, ha explicat deixant en l'aire la idea que, si l'independentisme volgués, el boicot a les urnes el 21-D seria bastant senzill i efectiu de portar a terme.

“Però nosaltres no som com ells, que tracten de posar les seves idees sense tenir en compte el dictat de les urnes. Nosaltres som demòcrates abans que independentistes”, ha sentenciat, deixant clar que el seu partit hi concorrerà. No ha dit com. Ni un sola referència a possibles llistes úniques o separades.

Missatge als comuns

Notícies relacionades

Això sí, Rovira sí que ha llançat una diatriba contra l'espai dels comuns. “En les revolucions democràtiques no hi caben equidistàncies. O s'està amb el carrer o s'està amb l'opressor. No hi caben tampoc lliçons sobre com fer la revolució”, ha asseverat.

Com a tancament, Rovira ha revelat la seva última conversa amb el líder absent, amb Oriol Junqueras, la vigília del seu empresonament. “Si l'Estat acaba amb tot, ens tocarà guanyar-ho tot de nou’”, ha reproduït Rovira. I ha afegit: “¡A guanyar de nou!”.