CONSELL DE MINISTRES

El Govern espanyol i el PP admeten preocupació per la influència de les detencions en el 21-D

Albiol i Levy subratllen que el cop judicial pot tenir "un impacte important" a Catalunya

El portaveu governamental recalca que tant Junqueras com Puigdemont podran concórrer als comicis

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Gemma Robles

El Govern espanyol i el PP es limiten a dir en públic, de diferents maneres, que l'empresonament de bona part dels membres de la Generalitat és un assumpte judicial en què no es volen immiscir. I que l'única responsabilitat que la jutge Carmen Lamela hagi pogut prendre aquesta decisió és dels que estan imputats per diferents delictes lligats a la convocatòria d'un referèndum il·legal i la posterior declaració d'independència. No obstant, en privat, fonts de l'Executiu i també del partit que el sustenta admeten que l'assumpte els preocupa i que, a més, pot donar una important basa i "anima" l'independentisme en vigílies d'una campanya electoral crucial.

Aquestes mateixes fonts subratllen que no pensaven que el procés al Govern català entraria en la fase de presó des dels inicis, tot i saber que el Fiscal General de l'Estat --que depèn jeràrquicament del poder Executiu-- va redactar unes querelles molt severes i malgrat comprovar que, aquest mateix dijous, va demanar a la magistrada de l'Audiència Nacional que enviés Oriol Junqueras set exconsellers a la presó sense mesures cautelars, amb l'única excepció de Santi Vila,Santi Vila que ha pogut sortir després d'abonar 50.000 euros de fiança.

Quan se'ls planteja a aquestes fonts per què van optar, doncs, per judicialitzar la resposta a l'ofensiva independentista més enllà dels recursos davant el Constitucional, es limiten a assenyalar que complien amb la seva obligació de denunciar delictes de què tenien coneixement a través de fiscalia, encara que alhora hagin d'admetre que el camí que van prenent els processos judicials s'encreuen, en aquesta ocasió, amb les seves expectatives i interessos polítics, ara que Mariano Rajoy ha decidit que les eleccions siguin imminents: el 21 de desembre.

25 milions per a les eleccions

Només des del PPC es reconeix públicament --segurament perquè els seus dirigents són els que s'han de sotmetre immediatament al criteri de les urnes-- que el cop judicial té un "impacte important"impacte important en la societat catalana, no és "agradable" i crearà "tensió" durant la campanya electoral. Així ho han manifestat tant Xavier García Albiol com Andrea Levy en dues entrevistes televisives.

Notícies relacionades

Des de la taula del Consell de Ministres el portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo s'ha dedicat a defensar la divisió de poders a Espanya i a subratllar que en tot cas Carles Puigdemont Carles Puigdemonti Oriol Junqueras poden concórrer a les eleccions ja que, fins que no hi hagi condemna ferma, estan “en possessió dels seus drets civils i polítics”.

Així mateix, Méndez de Vigo ha analitzat la primera setmana d'aplicació de l'article 155, subratllant que s'està implementant amb normalitat i que hi ha “bona voluntat per part de tothom” de garantir que els serveis públics catalans segueixin funcionant. Aquest divendres s'ha aprovat modificacions en els Pressupostos catalans per poder sufragar el cost dels comicis, que costaran uns 25 milions d'euros a pagar en dos anys per la Generalitat.