INVESTIGACIÓ JUDICIAL PER LA DECLARACIÓ D'INDEPENDÈNCIA

Santi Vila va al·legar davant la jutge que va negociar amb la Moncloa per evitar la DUI

L'exconseller va declarar que hi havia "un acord ja tancat" que es va frustrar per les "pressions" a Puigdemont

El dirigent del PDECat es desmarca de la resta dels ex alts càrrecs investigats i advoca pel diàleg

zentauroepp40802106 estremera 03 11 2017 el ex conseller santi vila sale de la c171103142804

zentauroepp40802106 estremera 03 11 2017 el ex conseller santi vila sale de la c171103142804 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

L'exconseller d'Empresa Santi Vila va reconèixer en la declaració davant la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela que "va negociar" en persona amb el Govern de Mariano Rajoy una sortida a la situació política de Catalunya. Un acord que passava per la renúncia de l'Executiu central a l'article 155 de la Constitució a canvi de la convocatòria d'eleccions per part de l'aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, l'ex alt càrrec de la Generalitat va afirmar que l'acord "ja estava tancat", però no va arribar a bon port perquè la Moncloa no va voler cedir amb la intervenció de l'Administració autonòmica, i alhora Puigdemont va rebre "pressions" per continuar amb la declaració unilateral d'independència (DUI). A preguntes de la magistrada, Vila va evitar precisar qui era el seu interlocutor al Govern central.

La jutge ha acordat aquest divendres la llibertat de Vila després que abonés la fiança de 50.000 euros que li havia exigit per abandonar la presó. L'exconseller només ha dormit una nit a la presó d'Estremera, a uns 70 quilòmetres de Madrid, de la qual ha sortit a les 14.10 hores tocades. La magistrada no va decretar contra ell presó incondicional, com sí que va fer per a l'exvicepresident Oriol Junqueras i els altres set exmembres del Govern empresonats, al considerar que no hi podia haver reiteració delictiva. Lamela destaca la interlocutòria que Vila va dimitir com a titular d'Empresa la vigília de l'aprovació per part del Parlament de la DUI, de manera que "va desistir voluntàriament de prosseguir amb el procés sobiranista".

Vila es va desmarcar el mateix dijous de Junqueras i de la resta dels exconsellers investigats, anant a l'Audiència Nacional amb un advocat propi, el lletrat Pau Molins. La seva estratègia durant la declaració també va ser diferent. Mentre Junqueras i els altres exmembres del Govern investigats únicament van respondre a les preguntes dels seus advocats defensors, l'exconseller d'Empresa sí que va contestar a la jutge, al fiscal i al seu advocat. Això no va impedir que l'interrogatori fos molt tens. Vila s'ha postulat com a candidat del PDECat per a les pròximes eleccions autonòmiques del 21 de desembre.

Diàleg i pacte

En la declaració, Vila va recordar que ell era membre del Gabinet de Puigdemont, de qui es considera "amic" i a qui va expressar "lleialtat", però no era diputat. És a dir, no va votar cap resolució a la Cambra catalana sobre la independència. Sí que va admetre que havia firmat la convocatòria del referèndum de l'1-O perquè era un acord col·legiat de tot l'Executiu, i no una conducta individual.

L'exconseller va reconèixer que ell aposta per la independència de Catalunya, però a través del diàleg amb l'Estat i amb un referèndum pactat. Fins i tot es va mostrar disposat a renunciar a aquesta opció política si això podria generar violència. Va voler deixar patent el seu tarannà "dialogant i negociador" i la seva oposició a una declaració unilateral d'independència. Segons el seu parer, la separació de Catalunya no s'ha de produir amb "un enfrontament" amb el Govern del PP, sinó arran d'un pacte.

El dirigent del PDECat va explicar que el 26 d'octubre passat, al veure que la seva posició pactista havia fracassat i s'acabaria aprovant la DUI, va decidir abandonar el Consell Executiu i deixar el seu càrrec com a màxim responsable de la Conselleria d'Empresa. Tot i reconèixer que no era competència seva, va desmentir que s'haguessin utilitzat fons públics de la Generalitat per a l'organització del referèndum unilateral de l'1-O perquè així ho havia acordat l'Executiu de Puigdemont. L'aleshores president, segons aquesta versió, va donar ordres que no es destinés cap partida a aquesta consulta.

Crida a Rajoy

Notícies relacionades

Després de sortir de la presó, l'exconseller d'Empresa ha reclamat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i als presidents del Congrés i del Senat, Ana Pastor i Pío García-Escudero, que "intervinguin en l'assumpte i prenguin la iniciativa política, perquè aquest problema no es pot resoldre als tribunals, només des de la política".

Segons les seves paraules, tant ell com els seus companys estan "bé i serens", malgrat una situació que ha descrit com a "desoladora i terrible". "Som gent que hem acreditat el nostre compromís amb la societat i el nostre arrelament", ha continuat el polític català abans de fer una crida a totes les forces polítiques perquè "intercedeixin per posar fi a la situació que estan vivint en aquests moments els polítics empresonats".