ARTICLE 155

El Govern prepara sancions exprés per a funcionaris desobedients

La figura de l'"instructor únic" permetrà agilitzar l'aplicació del règim disciplinari

Els sindicats dubten dels plans per accelerar les sancions, que poden arribar a l'acomiadament

undefined40625963 gra005  madrid  21 10 2017   la vicepresidenta del gobierno 171021110101

undefined40625963 gra005 madrid 21 10 2017 la vicepresidenta del gobierno 171021110101 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Antoni Fuentes

El Ministeri d'Hisenda ultima el desenvolupament d'un mecanisme que permeti una aplicació ràpida del règim sancionador de la funció pública sobre els empleats de l'administració catalana que poguessin desobeir la legislació estatal després de la declaració unilateral d'independència (DUI)declaració unilateral d'independència i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, que suposa "l'assumpció de les competències previstes a l'Estatut d'Autonomia pel Govern de la nació" amb caràcter provisional.

Instructor únic

Hisenda preveu l'aplicació de la llei de bases estatal per a la Funció Pública i de la normativa catalana ja existent. No obstant, els procediments d'infracció i sanció són llargs i donant per fet que podria ser necessària una aplicació àmplia d'aquests preceptes s'ultima una via ràpida que podria incloure, per exemple, la figura d'“un instructor únic” d'expedients, segons apunten fonts oficials.

Els responsables del Govern central, en tot cas, compten que la majoria dels treballadors públics intentaran esquivar les decisions i actes administratius que puguin resultar polèmics en l'aplicació d'una hipotètica doble legislació, sobretot quan requereixin “firma”. Organitzacions sindicals, per la seva banda, ja estan aconsellant als treballadors públics que en aquests casos exigeixin rebre les ordres superiors per escrit.

Després de la fase d'instrucció, la decisió última en un procés sancionador sobre treballadors públics -siguin de designació directa o no- correspon al càrrec polític amb responsabilitat sobre cada departament. 

Dubtes dels sindicats

Els sindicats adverteixen que l'Executiu no podrà saltar-se la legalitat existent, que té acotats els terminis i la sancions en funció de la tipologia de la infracció laboral comesa. "Són temes molt regulats i garantistes i deixen marge a la defensa dels afectats. No podran aplicar un sistema accelerat per sancionar perquè no respectaria la legislació", ha indicat Joan Maria Sentís, coordinador de l'àrea pública de CCOO de Catalunya.

Els processos disciplinaris a l'Administració poden durar mesos i, si es judicialitzen, fins i tot anys. La gradació de les sancions va des d'amonestacions a acomiadaments passant per suspensions de feina i sou. Habitualment, el procés disciplinari comença amb un expedient informatiu amb l'objectiu de recollir dades, testimonis i formalitzar una acusació i al·legacions. Amb les conclusions, l'instructor opta per arxivar el cas o bé obrir un expedient sancionador.  

La Generalitat rara vegada porta a terme un acomiadament directe per motius disciplinaris, explica Carles Villalante, de la UGT, que també veu difícil que el Govern central pugui accelerar els expedients previstos en la normativa estatal i en les adaptacions que fa cada Administració. "Una altra cosa diferent són els càrrecs de confiança, que poden ser cessats", afegeix.

Seguretat jurídica, no desobediència

Notícies relacionades

CCOO i la UGT recomanen als treballadors públics de la Generalitat que segueixin mantenint la mateixa exigència de seguretat jurídica en resposta a les ordres que puguin rebre a partir de l'aplicació i que, davant de qualsevol dubte, demanin que siguin per escrit. Rebutgen així les peticions de desobediència davant l'article 155 que va fer, entre altres, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva.  

Els dos sindicats han criticat els intents del Govern de la Generalitat i de l'Executiu central d'utilitzar els funcionaris en un conflicte de naturalesa política. "Que deixin de parlar de nosaltres. No ens convertirem en escuts humans contra l'article 155", ha assegurat Villalante.