LA REACCIÓ DE MADRID

Rajoy destitueix tot el Govern, pren el control dels Mossos i tanca les ambaixades

El president espanyol aprova les primeres mesures per intervenir Catalunya

El mandatari destitueix el director de la policia autonòmica i manté Trapero "per ara"

 Mariano Rajoy envia un missatge als espanyols després de l’aprovació de les mesures de l’article 155 / ATLAS VÍDEO/ FOTOG.: JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Gemma Robles

Mariano Rajoy va comparèixer cap a dos quarts de nou del vespre a la Moncloa per anunciar les primeres decisions encaminades a intervenir la Generalitat de Catalunya. Un Consell de Ministres extraordinari va aprovar cinc decrets en què s’inclouen la convocatòria d’eleccions, el 21 de desembre, i el cessament del Govern de Carles Puigdemont al complet i tots els seus assessors (141 treballadors eventuals). A més a més, en aquesta primera fase, Rajoy també pren el control dels Mossos i bloqueja les estructures d’Estat a l’estranger, i per això va ordenar tancar totes les delegacions menys la de Brussel·les.

La destitució de Puigdemont, Oriol Junqueras i els consellers serà un fet quan el decret aprovat per l’Executiu central surti al Butlletí Oficial de l’Estat. Segons fonts de la Moncloa, totes les mesures seran publicades en aquell document oficial l’avui mateix. A l’acabar la intervenció de Rajoy, un d’aquells portaveus es va negar a comentar la possibilitat que els membres del Govern es resisteixin a ser destituïts. «No tindran sou, no podran firmar res i seria una usurpació de funcions», es va limitar a dir aquella font oficial. Aquest delicte està tipificat al Codi Penal en l’article 402, que defineix la usurpació de funcions públiques com «el que il·legítimament exercís actes propis d’una autoritat o funcionari públic atribuint-se caràcter oficial». I afegeix que «serà castigat amb la pena de presó d’un a tres anys».

A l’àrea d’Interior, Rajoy es va assegurar control de la policia catalana des del primer moment i va ordenar cessar el secretari general d’Interior de la Generalitat, Cèsar Puig, i el director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler. El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, investigat per sedició, segueix en el seu càrrec «per ara», va apuntar el portaveu de Rajoy, que va donar una raó: «El seu nomenament depèn del responsable d’Interior». I aquest càrrec l’ocuparà el titular d’aquella àrea al Govern espanyol, Juan Ignacio Zoido, ja que els ministeris assumeixen a partir d’ara la direcció de les conselleries.

Delegats destituïts

Rajoy també va comunicar que es tancaran les delegacions a l’estranger, menys la de Brussel·les. Això afecta representacions del Govern català a Alemanya, França i Suïssa, el Regne Unit i Irlanda, Àustria, Itàlia, la Unió Europea i els Estats Units. En aquest apartat també va anunciar la destitució dels delegats a Brussel·les, Amadeu Altafaj, i Madrid, Ferran Mascarell, i l’«extinció» del Diplocat, l’entitat publicoprivada per impulsar la projecció internacional de Catalunya.

Notícies relacionades

Aquesta reestructuració es fa a l’empara d’un dels punts del paquet de mesures de l’article 155 aprovat al Senat en què s’habilita Rajoy a «modificar» els «departaments, les estructures orgàniques i dels organismes, ens i entitats vinculades o dependents de la Generalitat».

El Consell de Ministres també va acordar el tancament del Consell Assessor per a la Transició Nacional, creat el 2013 per assessorar la Generalitat en el procés d’independència.