Corominas: "L'Estat vol imposar la unitat d'Espanya a sang i por"

Anna Gabriel acusa l'Executiu central d'"obrir la capsa de Pandora" amb el 155

jregue39443117 barcelona    25 07 2017   pol tica   lluis mar a corominas s170817132624

jregue39443117 barcelona 25 07 2017 pol tica lluis mar a corominas s170817132624

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Fidel Masreal / Barcelona

El ple de resposta a la tramitació de l'article 155 ha començat amb dues breus intervencions dels portaveus de les forces nacionalistes, de Junts pel Sí i la CUPLluís Maria Corominas, president de l'aliança parlamentària entre el PDECat i ERC, ha afirmat que l'Estat pretén “imposar la seva Constitució i la unitat d'Espanya a sang i por”, en referència a l'actuació policial de l'1-O i als anuncis de més repressió, almenys institucional, que comporta l'article 155 de la Carta Magna.

Corominas ha remès a una ulterior intervenció, possiblement divendres, en què s'apuntarà quina resposta donar a l'Estat, encara que ja ha revelat que serà “seguir amb el compliment del mandat de la ciutadania” en el referèndum d'autodeterminació. És a dir, la declaració d'independència.

El postconvergent ha asseverat que “el Govern i el Parlament no són propietat del Consell de Ministres”, òrgan que, presumiblement, controlarà la gestió de l'autonomia catalana.

Escletxes asfixiades

Notícies relacionades

L'anticapitalista Anna Gabriel, per la seva banda, s'ha referit exclusivament al 155. Ha assenyalat que contravé “fins i tot les seves pròpies lleis”, és a dir, les de l'Estat, i “asfixia les poques escletxes que permet la Constitució”. Gabriel ha afirmat que darrere l'esforç del Govern (central) per aprovar i aplicar aquest conjunt de mesures s'hi amaga un interès “recentralitzador” i que, amb el cas català “obre la capsa de Pandora”, és a dir, obre la veda per a la seva aplicació en altres comunitats.

L'aplicació, ha prosseguit Gabriel, s'acompanya d'una total "impunitat" i ha vaticinat que Catalunya es troba en portes d'un "tsunami d'intervencions institucionals i de destitucions i aneu a saber què més".