CRISI A CATALUNYA

Iglesias envia una carta a les seves bases: ni DUI, ni 155

Podem intenta desmarcar-se dels que els acusen de ser l'altaveu d'independentisme

Critica el PSOE per alinear-se en un "bloc monàrquic" i Rajoy per voler ser el "virrei" de Catalunya

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Ni les eleccions eventualment convocades després d'aplicar l'article 155 de la Constitució, ni la declaració d'independència de Catalunya. Cap de les dues vies resoldrà el conflicte. És a grans trets el resum de la carta enviada aquest dilluns pel secretari general de Podem, Pablo Iglesias, a les bases del seu partit, en què critica tant la deriva "autoritària" del Govern com la  via "unilateral" de la Generalitat

La missiva arriba arran de les dures crítiques que els podemistes han patit les últimes setmanes del PP i el PSOE, que els acusen de ser l'altaveu de les tesis independentistes a la resta de l'Estat. I arriba, també, pel malestar despertat dins del partit per veus que sostenen que la crítica exclusiva a la posició de Mariano Rajoy no s'entén fora de Catalunya. Després d'una primera reacció de crítica frontal a l'actuació del Govern l'1-O, la setmana passada la formació morada va matisar les seves respostes i va marcar distàncies amb el full de ruta independentista i el lideratge de Carles Puigdemont. 

La missiva

La carta enviada als simpatitzants, que porta per títol '7 consideracions sobre la crisi catalana', argumenta la seva posició. 'Per què estem en contra de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució' és el primer d'aquests punts, en què Iglesias avisa que "la suspensió de l'autogovern de Catalunya no només farà saltar pels aires un dels pactes crucials de la Transició" sinó que "és un atac als fonaments mateixos de la democràcia espanyola".

Iglesias explica també que Podem està en contra d'una declaració d'independència, i argumenta que "el problema d'una declaració d'independència no és tant la seva il·legalitat (o la seva unilateralitat) com la seva il·legitimitat". Torna a apostar per un referèndum pactat, per la plurinacionalitat, i acusa el "bloc monàrquic" PP, PSOE i Ciutadans de posar en risc "la integritat territorial d'Espanya".

Un altre cop al PSOE

Iglesias també reprova en la seva missiva el comportament del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a qui acusa de "fer anar en orris" les claus que li van donar la victòria a les primàries i aliar-se amb el PP. "Recolzant el PP i apuntalant el bloc felipista, el PSOE ha renunciat a liderar un Govern de canvi a l'Estat", sentencia.

Notícies relacionades

La nova posició dels podemistes s'ha explicitat en la primera roda de premsa després de l'executiva d'aquest dilluns. La direcció ha acusat Rajoy d'estar "segrestat pels seus 'hooligans" i considera que la decisió d'aplicar el 155 demostra que es vol convertir en el “virrei de Catalunya”.

La portaveu Noelia Vera ha tornat a carregar contra Sánchez. Ha assegurat que és "normal" que la seva posició a Catalunya hagi obert esquerdes amb el PSC. "Quan decideix alinear-se amb el PP, el normal és que hi hagi gent dins el seu propi partit que se senti enganyada i defraudada com nosaltres", ha assenyalat, en roda de premsa a Madrid.