EL DEBAT SOBIRANISTA

Joan Majó deixa el PSC arran del suport del PSOE al 155

L'exministre i històric dirigent socialista diu que no pot "acceptar" el suport del seu partit al Govern del PP

Joan Majó.

Joan Majó. / SAMUEL ARANDA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El suport socialista al Govern en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya com a resposta al desafiament independentista ha portat el veterà dirigent Joan Majó a abandonar el PSC. El que va ser ministre d'Indústria de Felipe González ha comunicat la seva decisió per carta al primer secretari, Miquel Iceta.

En la missiva, que ha avançat 'El món', el també exalcalde de Mataró (Maresme) assenyala que, sense identificar-se "amb el corrent independentista català", ha "discrepat de forma creixent"amb "moltes de les polítiques del PSC" relatives a la relació entre Catalunya i l'Estat i, per tant, no les recolza.

"No puc acceptar el paper que està fent la direcció del PSOE a Madrid i a Brussel·les, ni el silenci del PSC respecte a aquesta qüestió", assenyala. "No accepto que el meu partit es pugui seguir considerant un partit germà d'un partit que ha decidit adoptar a nivell d'Estat posicions de ple suport a l'actual Govern espanyol", apunta. Majó s'expressa així després d'assenyalar que pot "entendre" i comparteix "una bona part" de les declaracions d'Iceta, quan va avalar la posició del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, després de l'amenaça del president, Carles Puigdemont, de proclamar la independència al Parlament.

L'exministre subratlla que no pot "oblidar" la seva qualitat de fundador del PSC i que mantindrà "la mateixa actitud d'amistat i d'afecte de sempre" amb Iceta i la resta de companys.

¿Un xec en blanc?

Notícies relacionades

També aquest dijous la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha avisat que el seu partit "no donarà un xec en blanc al PSOE" al Senat fins a veure quines mesures s'acorden. Romero ha fet una crida al diàleg "fins a l'últim minut".

"El PSC segueix apostant pel diàleg i no aposta pel 155. No creiem que ni el 155 ni la seva aplicació ni tampoc la declaració d'independència siguin solucions per a Catalunya. No recolzem ni l'una ni l'altra. Seguim en la via del diàleg", ha insistit.