POLS SOBIRANISTA

Rajoy i Sánchez volen que les eleccions catalanes siguin a final de gener

El Govern central aprova aquest dissabte les mesures que aplicarà a l'empara del 155

Les àrees d'Interior, Economia i Presidència seran les més afectades

20170907 jlr 5073

20170907 jlr 5073 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Pilar Santos

Mariano Rajoy reuneix aquest dissabte el seu Consell de Ministres per activar l'article 155 de la Constitució, que permet al Govern central prendre les mesures que consideri necessàries per obligar la Generalitat de Catalunya a complir la Constitució i les lleis. El cap de l'Executiu ha admès aquest divendres a Brussel·les la “gravetat” de la situació i ha subratllat que aquestes iniciatives per restaurar la legalitat han sigut “acordades pel PP, el PSOE, Ciutadans i el Govern”.

Després de molts informes jurídics i reunions aquestes últimes setmanes, Rajoy i els seus socis han conclòs que, tot i la situació d'excepcionalitat, l'article 155 proporciona el marc necessari perquè l'Executiu central convoqui unes eleccions autonòmiques. Segons Carmen Calvo, una de les negociadores del PSOE, i Albert Rivera, líder de Ciutadans, l'acord amb Rajoy és que aquests comicis se celebrin al gener. El dia 28, ha concretat el president del partit taronja. El cap de l'Executiu, en una roda de premsa a Brussel·les després del Consell Europeu, no ha volgut confirmar aquest punt. Fonts de la Moncloa han apuntat que el líder del PP era reticent a tancar una data abans de saber l'impacte social del 155 a Catalunya. El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ha assenyalat la necessitat de recuperar abans la "normalitat" i la "neutralitat" de l'Administració. “Això no es fa d'un dia per l'altre”, ha apuntat.  

L'opció de Puigdemont 

L'Executiu central considera, en tot cas, que ha donat marge a Carles Puigdemont perquè ell convoqui eleccions i d'aquesta manera torni al marc democràtic que li atorgaria fer-ho sota la llei electoral espanyola. De fet, asseguren fonts de la Moncloa, té de marge fins que el ple del Senat, el dia 27, voti el paquet d'iniciatives de la Moncloa.

Rajoy ha justificat que l'aplicació del 155 “es pren en última instància” i que ell i els seus aliats han sigut “molt prudents” fins a arribar a aquesta decisió. “Però no hi pot haver un territori on el Govern [autonòmic] no compleixi la llei”, ha afirmat a Brussel·les.

La situació del Parlament

No se sap què passaria amb el Parlament en aquest 'impasse', entre l'activació del 155 i la convocatòria de comicis per part de Madrid. Rajoy ha insistit diverses vegades a denunciar que Junts pel Sí i els seus socis han anul·lat la capacitat de l'oposició, però no ha volgut revelar els plans per a la Cambra catalana. Com tampoc ha volgut confirmar que els mitjans de comunicació públics acabin intervinguts. "¿Qui ho ha dit?", ha preguntat abans de remetre's a la seva compareixença d'aquest dissabte després del Consell de Ministres en què s'aprovaran les mesures.

Rajoy donarà en persona els detalls de com desplegarà el 155 i l'abast que tindrà no només en el temps sinó també en l'estructura del Govern català. Segons fonts dels equips negociadors, les àrees més afectades seran les d'Interior, Economia i Presidència. Tant Puigdemont com el vicepresident i conseller econòmic, Oriol Junqueras, serien apartats dels càrrecs. La intervenció dels Mossos s'espera que sigui una de les primeres iniciatives per assegurar l'ordre públic i el compliment de les ordres de l'Executiu central.

Possible desobediència

Al ser preguntat Rajoy sobre la possibilitat que els alts càrrecs afectats desobeeixin, el president ha contestat que confia que "les autoritats es comportin d'una manera més responsable que en les situacions precedents". I en un altre moment, davant una pregunta sobre la utilització de la força en aquest context, ha respost que el precepte de la Constitució "no pressuposa l'ús de la violència”. 

Notícies relacionades

Rajoy s'ha emportat de Brussel·les el suport dels grans socis. El cap de l'Executiu va arribar a la cimera amb el temps just i no va poder assistir a la reunió prèvia dels líders del Partit Popular Europeu (PPE), una cita a la qual van anar els dirigents conservadors de tot el continent, entre altres, l'alemanya, Angela Merkel, i el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker.

En aquesta reunió, en comptes de Rajoy, hi va parlar el secretari general del PPE, l'espanyol Antonio López Istúriz, per explicar la situació de Catalunya. López Istúriz va reclamar als seus socis un suport sense fissures a Rajoy, però no només ara, sinó també en un futur pròxim, davant les mesures que hagi de prendre. Segons fonts de la Moncloa, en les reunions per definir el 155 s'han tingut molt presents les imatges de les càrregues policials que l'1-O van fer volta al món.