AL CONGRÉS

La resposta de Joan Mena a Toni Cantó per l'"adoctrinament" a les escoles catalanes

Aplaudida intervenció en defensa de l'escola pública, dels seus mestres, de la immersió i de la Catalunya d'Estopa i Txarango

Joan Mena deixa en evidència Toni Cantó parlant de l’educació pública a Catalunya. / youtube

3
Es llegeix en minuts

El diputat d'En Comú Podem Joan Mena va protagonitzar aquest dimarts al Congrés una aplaudida intervenció en defensa de l'escola catalana i en contra de les "mentides" sobre l'adoctrinament a les escoles catalanes que denunciava Toni Cantó, de Ciutadans. El partit taronja es va quedar sol amb la seva moció per emprendre mesures contra l'"adoctrinament" a nens a Catalunya. Ni el PP, que es va abstenir, va recolzar la proposta.

Joan Mena va iniciar la seva intervenció exigint la llibertat dels "presos polítics" Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, presidents d'ANC i Òmnium Cultural, ha subratllat que l'única escola que ha adoctrinat a Espanya és la "franquista". "Afirmar que l'escola catalana adoctrina és tan mentida com el que ha dit aquest cap de setmana el Ministre Dastis afirmant que a les escoles de Catalunya no s'ensenya llengua castellana. Senyor Ministre, ¡demani perdó o dimiteixi!".

Un flist-flast darrere un altre

En un discurs de 7 minuts, Mena, d'origen andalús, es defineix com a "fill de la immersió lingüística" i exalça l'escola pública catalana per haver "donat el millor" de Catalunya. "Gràcies a la immersió i l'escola pública catalana aquest fill d'andalusos és bilingüe i ha tingut la mateixa igualtat d'oportunitats que tradicionalment tenien els fills de la burgesia catalana. I això és un tresor social, senyor Cantó. Miri que malament que m'han adoctrinat que vaig estudiar Filologia hispànica i soc professor de llengua i literatura espanyoles. Així és l'adoctrinament a les escoles catalanes", li va deixar anar a Cantó el diputat dels comuns.

La Catalunya d'Évole i Andújar

I a continuació Mena li va explicar a Cantó la base i els èxits de l'escola catalana: "L'escola pública catalana ha donat el millor de Catalunya, una Catalunya que beu de Martí Pol i de Lorca, que balla al so de la 'Santa Espina' i de la rumba de Peret, la d'Estopa i Txarango, la de Jordi Évole i Pérez Andújar. L'escola catalana ha construït la Catalunya de tots, la del respecte". I segueix: "Aquest model d'escola integradora és la que ha fet que els catalans, davant el drama dels refugiats, diguessin "volem acollir" i després dels atemptats del 17 d'agost clamessin "Som gent de pau". Aquests són els valors que ensenyen els mestres de l'escola pública catalana". Segon flist-flast.

Mena lamenta que Ciutadans tingués la "indecència" de presentar una moció contra l'escola catalana l'endemà que Cuixart i Sànchez ingressessin a la presó. "L'únic que busca Ciutadans és més confrontació i incendiar els carrers. Estan passant per la dreta al Govern del PP", li va deixar anar al diputat taronja.

Els verdaders problemes de l'escola

El tercer patapam que li va etzibar Mena a Cantó va ser citant una companya professora: "¿Sap què m'ha dit una companya? ¿De debò es creuen que un professor té temps per adoctrinar? Tenim el cos docent més precari d'Europa, amb contractes a mitges, 32 alumnes per aula, atenent TDAH, dislèxies, discalcúlies, sense recursos extres, preparant recursos pedagògics, atenent les famílies sense hores de tutoria, en instal·lacions precàries". "Aquests són els autèntics problemes de les escoles a Espanya i vostès són incapaços de portar aquí cap proposta per solucionar-los".

Notícies relacionades

I acaba: "O tenen mala fe o no han trepitjat en la seva vida una escola pública catalana. O totes dues coses". I un quart revés de regal: "No busquin l'auge de l'independentisme a les escoles catalanes. Busquin-lo en les nefastes polítiques del PP, recolzades per Ciutadans, contra Catalunya".

El discurs ja s'ha viralitzat. I entre altres felicitacions ha rebut la de Jordi Évole: