AL SENAT

El Govern adverteix que només necessita cinc dies per aplicar el 155

La Moncloa diu que té informes que assenyalen que només necessita aquest marge per suspendre competències autonòmiques

La ministra de Sanitat avisa que el Govern centras no permetrà l'ús dels CAP com a centres de votació

zentauroepp33608785 rajoy puigdemont170908200643

zentauroepp33608785 rajoy puigdemont170908200643 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

El Govern central segueix dient que "no pensa en això" i que cada "acció" tindrà la seva "reacció" i encara no s'ha arribat a aquest punt. Però mentre fa unes setmanes membres de l'Executiu de Mariano Rajoy asseguraven en privat que no seria necessari utilitzar l'article 155 de la Constitució (amb què es poden suspendre competències autonòmiques) i que el seu ús és massa enutjós, aquest dimarts, quan falten 19 dies per al referèndum de l'1 d'octubre, fonts de la Moncloa han deixat caure que només es trigaria "cinc dies" a poder-se aplicar.

Aquesta norma està pensada per a situacions excepcionals en què un Executiu autonòmic no compleixi "les obligacions que la Constitució o altres lleis le imposin o actués de manera que atempti greument a l'interès general d'Espanya". En aquest cas, el Govern central pot "enviar un requeriment al president de la comunitat" i si no fos atès, "amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat" [que el PP té aquesta legislatura], l'Executiu podria "adoptar les mesures necessàries" per obligar la comunitat al "compliment forçós" d'"aquestes obligacions".

Una norma amb poques concrecions

El reglament del Senat no preveu terminis ni per a la presentació d'al·legacions per part del president autonòmic ni tampoc per al dictamen obligat que hauria de fer la Comissió de Comunitats Autònomes i que seria el que es votés en el ple de la Cambra alta. En aquest context, segons els "informes tècnics" recollits per la Moncloa, tots aquests terminis es podrien superar en cinc dies perquè el Govern central podria fixar en el requeriment un termini de "24 hores" perquè la Generalitat obeís. 

L'únic antecedent

El 155 no s'ha utilitzat mai totalment. Només el va activar Felipe González el 1989 davant les Canàries per un problema aranzelari, però els illencs van recular i el procés es va interrompre.

D'altra banda, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, també ha advertit que està pendent de qualsevol ús "pervers" dels CAP com a centres de votació. Segons Montserrat, si la Generalitat anuncia que farà servir aquests espais l'1-O, el seu Ministeri "està preparat per actuar". En la mateixa línia, la política del PP ha censurat la possible utilització de les targetes sanitàries com a cens i ha assegurat que té eines per saber si la Generalitat fa un mal ús d'aquesta informació. 

La fallida de Catalunya

Notícies relacionades

La tensió política amb la Generalitat també ha centrat la sessió de control al Govern al Senat. Rajoy no ha fet autocrítica quan l'hi ha demanat Josep Lluis Cleries (de l'antiga Convergència) i ha destacat l'ajuda que el Govern central ha donat a Catalunya els últims anys per salvar-la de la fallida. 

El líder del PP ha tornat a lamentar que l'Executiu de Carles Puigdemont hagi "dividit la societat de Catalunya" i ha denunciat les "amenaces" a "diaris i alcaldes per negar-se a posar-se a les ordres de ses senyories".

L'article 155, poc específic

1. Si una Comunitat Autònoma no complís les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposen, o actués de manera que atempti greument a l'interès general d'Espanya, el Govern, amb el requeriment previ al President de la Comunitat Autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per obligar aquella al compliment forçós d'aquestes obligacions o per a la protecció de l'esmentat interès general.