EL DEBAT SOBIRANISTA

La fiscalia ordena a Trapero que els Mossos "requisin urnes" i impedeixin l'1-O

El fiscal Romero de Tejada es reuneix amb amb el major de la policia autonòmica i comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

zentauroepp40072050 trapero entra en la fiscalia  foto ferran sendra170912120948

zentauroepp40072050 trapero entra en la fiscalia foto ferran sendra170912120948 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Barcelona

El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha reunit aquest dimarts el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i els màxims comandaments de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, Sebastián Trapote i Ángel Gozalo, respectivament, per comunicar-los les ordres del fiscal general de l'Estat d'impedir qualsevol acte de preparació del referèndum independentista de l'1-O per evitar la "consumació del delicte", així com l'obligatorietat de "requisar urnes" i tots els materials o elements destinats a la celebració de la consulta.

Després de la reunió, el ministeri públic ha emès un comunicat en què ordena a totes les unitats de la policia judicial que actuïn davant qualsevol acte executat per autoritats, funcionaris o "particulars en connivència amb aquells" dirigits a preparar i celebrar el "referèndum d'autodeterminació il·legal".

Trapero ha accedit a la seu de la fiscalia, al carrer de Pau Claris de Barcelona, poc abans de les dotze del migdia, hora a què havia sigut citat amb els dirigents de la resta de cossos de seguretat. Nombrosos fotògrafs i càmeres de televisió esperaven la seva arribada. Altres comandaments policials citats a la reunió, que ha consistit simplement a comunicar oficialment la decisió de la fiscalia general i només ha durat mitja hora, han preferit accedir-hi en cotxe pel pàrquing de la fiscalia.

"Mesures necessàries"

La Fiscalia General de l'Estat va dictar dijous un ofici en què ordena a les forces de seguretat de l'Estat a Catalunya que prenguin les "mesures necessàries" per impedir la promoció, l'organització i la celebració del referèndum unilateral. Per a això, els commina a intervenir efectes I "instruments" destinats a aquest objectiu, com urnes, paperetes electorals i altre material. Si és necessari, demana als agents que requereixin autorització judicial per a possibles entrades i registres i redactar atestats davant qualsevol actuació a nivell provincial o local d'autoritats, funcionaris o particulars.

Segons la fiscalia, la notorietat de la prohibició dels actes d'organització del referèndum fa que qualsevol conducta d'autoritats, funcionaris públics o de particulars dirigida a aquest objectiu sigui indiciàriament constitutiva almenys dels delictes de desobediència (penat amb multa i inhabilitació especial), en la mesura que suposaria un incompliment manifest de les resolucions del Constitucional; prevaricació (castigat amb inhabilitació especial), a l'adoptar-se resolucions obertament contràries a l'ordenament jurídic, i malversació de cabals públics (suposa una condemna de fins a vuit anys i inhabilitació absoluta per fins a 20 anys) ja que es disposaria de fons públics per a la realització d'activitats delictives.

Registre en una impremta i un setmanari

Notícies relacionades

En aquest sentit, la setmana passada es van registrar una impremta de la població tarragonina de Constantí i una publicació local de Valls, 'El Vallenc', que podrien estar relacionats amb l'edició de documents per al referèndum.

Trapero és una de les autoritats a qui el Tribunal Constitucional ha notificat en persona la suspensió de la convocatòria de referèndum. Si fes cas omís d'aquest acord, podria ser acusat de desobediència.