ATEMPTATS DE BARCELONA I CAMBRILS

El jutge Andreu encarrega a la Policia Nacional la investigació de les connexions internacionals de la cèl·lula

Interior centralitzarà la informació de les segona fase de les indagacions sobre els terroristes del 17-A

zentauroepp39726537 gra126   ripoll  girona   18 08 2017   guardia civil y mosso170818142720

zentauroepp39726537 gra126 ripoll girona 18 08 2017 guardia civil y mosso170818142720 / ROBIN TOWNSEND

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

La segona fase de la investigació oberta arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils se centrarà en les connexions que la cèl·lula gihadista tenia a l'estranger i serà portada a terme per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, sense que hi intervinguin els Mossos d’Esquadra, al no tenir competències per a això. Així s'ha acordat aquest dijous en una reunió convocada pel jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, en què ha participat la cúpula fiscal de l'organisme així com els comandaments d'informació dels tres cossos policials.

Durant la reunió, el jutge ha especificat la tasca de cada cos i ha “perfectament delimitada i coordinada”, després de les discrepàncies que s'han airejat públicament, a partir de les dures crítiques dels sindicats de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que van acusar els Mossos de marginar-los de les investigacions. També s'ha establert que els tres cossos es coordinaran a través del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), organisme creat per Interior en què participen tots.  

Els Mossos continuaran al capdavant de les indagacions dins la seva competència territorial. La segona fase també inclourà l'anàlisi més profunda de detalls concrets indagacions com els resguards de compra trobats -alguns d'ells gairebé calcinats- a la masia de Riudecanyes (Tarragona) i que va servir de refugi a la cèl·lula. Aquests tiquets revelen la compra els dies 1 i 3 d'agost de 500 litres d'acetona així com de material necessari per a la confecció d'artefactes explosius.

Comissions rogatòries

Respecte a les connexions internacionals, es preveu portar a terme comissions rogatòries a França, el Marroc i Bèlgica, països on havien viatjat els membres de la cèl·lula.

Fins al moment els investigadors no han trobat la figura d'una persona pròxima als joves de Ripoll que els instruís en l'ús d'explosius -els que van emmagatzemar al xalet d'Alcanar on es va produir la deflagració amb més d'un centenar de bombones de butà- i apunten a l'imam de la localitat gironina Abdelbaki es Sati com la persona que va radicalitzar i va dinamitzar la resta de terroristes.

Notícies relacionades

Després de l'anàlisi d'aquestes indagacions no es descarta practicar noves diligències com futures detencions o sol·licitar la declaració de testimonis per aclarir els detalls dels atemptats terroristes.

En la trobada, que ha tingut lloc en el despatx del jutge Andreu, han participat el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Jesús Alonso; el seu 'número dos' Miguel Ángel Carballo; el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, que ha assistit en qualitat d'observador, a més dels responsables d'informació de Policia Nacional, Enrique Barón, Guàrdia Civil, Pablo Salas i Mossos, Manel Castellví.