Anar al contingut

Fernández Vara: "Catalunya és l'única comunitat que no té l'Estatut que va voler tenir"

El president d'Extremadura crida a reparar la situació per la via del "diàleg i l'acostament"

jrico34628432 madrid 08 07 2016 politica el socialista guillermo fernandez160915195711

DAVID CASTRO

El president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha destacat aquest dilluns que Catalunya no compta amb l'estatut d'autonomia que els catalans van voler tenir, i per això entén que aquesta situació ha de ser "reparada" per la via del "diàleg i l'acostament" perquè les seves "singularitats" pròpies hi siguin reconegudes.

Segons ha assenyalat Fernández Vara en una entrevista a la Cadena SER, a Espanya "hi ha realitats en algunes comunitats autònomes que representen singularitats molt especials", de manera que aquestes realitats han de formar part dels estatuts de cada regió. I entén que mentre la resta de comunitats tenen l'estatut d'autonomia que "han volgut tenir", "l'única que no té el que va voler tenir és Catalunya". Per això ha proposat "reparar-lo" per la via del "diàleg" i "l'acostament".

Fernández Vara sosté que un percentatge "no negligible" de persones a Catalunya es van convertir a l'independentisme "sense ser-ho": "Van anar a votar a un referèndum (de l'Estatut) i va arribar un tribunal i el va tombar". Per això, ha afirmat, s'han de recuperar els catalans que puguin creure en un "projecte col·lectiu" que "no sigui excloent".

"Hi ha una realitat incontestable, i una vegada no es discuteixi la unitat d'Espanya ni que la sobirania resideix en el poble espanyol la resta ja es va incorporar a la Constitució del 1978", ha assenyalat el mandatari extremeny. Al seu parer, quan els pares de la Constitució van incorporar els termes de nacionalitat a la Carta Magna, realment "van voler dir més coses, però no es van atrevir a dir més", per això ha defensat aprofundir en aquesta línia.

DEL PSC A RAJOY

En aquest sentit, ha destacat la declaració de Barcelona, que busca estrènyer els vincles entre el PSOE i el PSC, i ha recalcat la iniciativa dels socialistes per solucionar el desafiament sobiranista a Catalunya.

I preguntat per si aquesta fórmula serà útil per alleujar la pressió independentista, ha destacat les propostes del PSOE: "Sabem el que no pot servir, el que pot servir s'ha d'explorar, no podem quedar-nos prenent xocolata d'esquena".

"El mínim que se li ha d'exigir a un partit que vol ser de Govern és que faci propostes i a Catalunya hi ha un percentatge de persones que es van convertir a l'independentisme sense ser-ho i s'ha de recuperar aquesta gent amb un projecte col·lectiu", ha explicat el líder extremeny.

Preguntat per la reacció del Govern de Mariano Rajoy davant el referèndum anunciat per a l'1 d'octubre, Fernández Vara ha reafirmat que el PSOE estarà del costat del Govern i ha recordat que la llei "hi és per complir-la", si bé ha fet una crida que "imperi el sentit comú" i ha pronosticat que es produirà una sortida per la via de les eleccions autonòmiques.

0 Comentaris
cargando