El Govern teixeix una xarxa de contactes a les altes institucions financeres mundials

Junqueras es reuneix amb Airbnb i amb possibles inversors del sector farmacèutic i tecnològic

junqueras

junqueras

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / NOVA YORK

“El món financer ha vist i viscut tantes coses que la independència catalana és el més petit dels problemes a què es pot enfrontar en un futur”. Natàlia Mas, la directora d'Anàlisi Econòmica de la Generalitat, té un parlar pausat i molt vocalitzat. Els seus 10 anys al Banc Central Europeu li van permetre teixir una xarxa de contactes que ara, des de la conselleria d'Economia, posa al servei del procés. “Estem en contacte permanent amb les grans institucions econòmiques i financeres, tant catalanes com estrangeres”.

Mas, que treballa a les ordres de Pere Aragonès, parla al mateix despatx de les oficines del FC Barcelona a Nova York on, poc abans, s'ha entrevistat, juntament amb Oriol Junqueras, amb possibles inversors dels sectors tecnològics i medicofarmacèutics. Poc després, el vicepresident s'ha entrevistat amb el responsable de relacions institucionals d'Airbnb, Chris Lehane. Junqueras s'ha mostrat convençut que s'arribaria a un acord amb l'empresa, sempre amb la premissa del “respecte a la legislació catalana”.

“La clau és el diàleg. Qualsevol episodi d'incertesa es pot reduir si hi ha comunicació”, apunta i reitera la intenció de la Generalitat de tornar a accedir als mercats per finançar-se, una cosa que no passa des del 2012.

"Amb aquesta xarxa de persones en llocs clau hi ha un intercanvi d'informació que donarà fruits en qualsevol situació, també, evidentment, si hi ha independència”. En aquest escenari, Mas apunta a un període transitori d'un a tres anys en què Catalunya accediria a finançament pagant un preu més car, per, després, reduir els interessos. "Països ‘nous’ com Eslovènia i Eslovàquia tenen millors taxes que Espanya”, explica.

“Un inversor el que desitja és que se'ls retornin els diners i amb un benefici. L'economia catalana, que creix al 3,5% anual, el doble que la mitjana europea, i que és la tercera més oberta del continent, ofereix aquestes garanties”, descriu Mas. La urgència amb què Catalunya accediria als mercats en el període transitori obliga el Govern a acceptar tractes menys avantatjosos. “Hi hauria cua d'inversors, amb la nostra solvència”, sosté.

Segons Mas, “el món financer dona per fet que Catalunya no sortiria de la Unió Europea. El missatge, perquè han comprovat que es fuig de radicalismes, és ‘feu, que ens adaptarem’.

Notícies relacionades

En el front intern, sobre les corporacions financeres catalanes, Mas apunta que han entès que es farà el que decideixi la gent i que, si arribés la secessió, hi hauria una “reestructuració del mercat”, és a dir, creació de filials dels grans bancs espanyols a Catalunya i l'entrada de nous operadors.

¿I els grans bancs catalans? “Catalunya suposa el 20% del crèdit i el 16% dels dipòsits”. És una bona porció del pastís que ningú menysprearà, conclou Mas.