La Generalitat no dona "cap credibilitat" a la conferència de presidents

"Estem convençuts que tothom serà responsable i que els pressupostos veuran la llum", assegura Munté

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa.

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa. / ACN / PATRICIA MATEOS

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Puigdemont assistia a la reunió del Govern a la Generalitat a la mateixa hora en què se celebrava la conferència de presidents autonòmics. L'executiu català no dona "cap credibilitat" a la cita de presidents, com ha assenyalat Neus Munté. La portaveu del Govern s'ha mostrat més optimista de cara a un acord amb la CUP per als pressupostos.

Com ja havia fet Puigdemont dilluns, tant en la seva carta a Mariano Rajoy com en una conferència al teatre Romea, Munté ha volgut destacar la falta de resultats palpables de les anteriors conferències de presidents. En especial ha assenyalat el "grau de compliment zero" de l'última, del 2012, en què es plantejava la necessitat d'avançar cap a un nou model de finançament autonòmic. La portaveu ha ironitzat sobre l'ordre del dia de la cimera de presidents i les poques expectatives. "Si algú creu que són grans avanços ho respectem molt, però creiem que són acords molt inconcrets i un cop de peu en qüestions de rellevància a les quals el Govern central arriba molt tard". 

Després de tornar a reivindicar una relació bilateral entre la Generalitat i la Moncloa ("creiem que ens l'hem guanyat"), ha assenyalat que sobre aquest nou model de finançament "Catalunya no el liderarem però no vol dir que ens en desentenguem". Aquest seguiment es podria fer a través de la figura de l'economista menorquí Guillem López-Casasnovas, que Puigdemont ja va anunciar fa un mes (després d'una reunió amb la presidenta balear, Francina Armengol) que formaria part d'una comissió d'experts amb l'objectiu de dissenyar un nou sistema de finançament.

MISSATGE A LA CUP

Notícies relacionades

Malgrat lamentar que la CUP parli de xantatge del Govern català en les negociacions dels pressupostos -"no és el vocabulari que el Govern usa quan negocia"-, s'ha mostrat convençuda que els anticapitalistes no tornaran a torpedinar els comptes. "Estem convençuts que tothom serà responsable i que els pressupostos veuran la llum".

Finalment, Munté també ha tret ferro al fet que el Parlament Europeu s'hagi desmarcat de la conferència de PuigdemontOriol Junqueres i Raül Romeva a l'Eurocambra argumentant que "no és un acte oficial" encara que tingui lloc en una de les seves sales. "L'objectiu és explicar a la comunitat internacional que volem fer un referèndum, no demanar un contacte amb les institucions. Ja hi haurà temps per a això".