EL POLS INDEPENDENTISTA

Forcadell al·lega davant el TSJC que "cap llei pot prohibir el debat parlamentari"

La presidenta del Parlament recorre la querella de la Fiscalia per prevaricació i desobediència

Forcadell es defensa: ’ No hi ha debats il·legals’. / J.COTRINA / Vídeo ATLAS

1
Es llegeix en minuts

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha presentat aquest dilluns un recurs contra l'admissió a tràmit per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de la querella de la Fiscalia per prevaricació i desobediència per haver permès el debat sobre les conclusions de la comissió d'estudi del procés sobiranista.

"No existeix norma penal (ni pot existir) que prohibeixi el debat parlamentari. Ni existeix ni pot existir un debat d'idees il·legal com el Ministeri Fiscal insinua", s'argumenta en el recurs, segons un comunicat de la Cambra catalana.

En el recurs també s'apel·la a una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans en què es recorda que la llibertat d'expressió resulta fonamental i és "un dels pilars bàsics d'una societat democràtica i del seu progrés i desenvolupament". En el seu escrit, Forcadell rebutja la decisió del TSJC d'investigar-la argüint que el Tribunal Constitucional "no pot obligar ningú a controlar les opinions i l'activitat política".

"INUSITADA TRANSCENDÈNCIA"

Segons sosté Forcadell en el seu recurs, l'admissió de la querella és una decisió d'"inusitada transcendència", ja que suposa "un punt d'inflexió en la voluntat de control d'un poder de l'Estat", ja que es tracta del "primer exercici conegut en la trajectòria del sistema penal espanyol de sotmetre a anàlisi en la jurisdicció penal la prohibició (i sanció) del debat d'idees".

La presidenta del Parlament també defensa que no hi pot haver cap resolució judicial que "generi un espai de prohibició parlamentària ni cap força anul·lativa genèrica que restringeixi el dret de representació política i de lliure expressió d'idees".

LA FISCALIA "TERGIVERSA"

Notícies relacionades

El recurs també carrega contra l'escrit de la Fiscalia, ja que es considera que aquest òrgan "o bé tergiversa una part dels fets o bé n'admet alguns de no contrastats" per fonamentar l'existència de la querella. Així, es considera que el ministeri fiscal busca "generar una realitat que permeti articular una querella que no tindria futur si es respectés el que realment va passar", sentencia.

La Fiscalia va acusar Forcadell d'un presumpte delicte de desobediència i prevaricació per haver "dinamitat el sistema de distribució de competències establert en el model territorial de l'Estat" i per haver buscat "la derogació per la via de fet de la Constitució". "El que dinamita l'Estat és la corrupció", va respondre aleshores la presidenta, que es va mostrar molt crítica amb la decisió de la Fiscalia de querellar-se contra ella: "Vaig fer el que tocava i ho tornaria a fer sense cap mena de dubte".