DEURES DEL FUTUR GOVERN

El peatge de les comissions d'investigació

Rajoy es va comprometre amb Rivera a permetre que el presumpte finançament il·legal del PP s'investigui al Congrés

zentauroepp35938420 san fernando de henares 17 10 2016  econom a   caso g rtell 161017104449

zentauroepp35938420 san fernando de henares 17 10 2016 econom a caso g rtell 161017104449 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Una vegada es posi en marxa el nou Govern, Ciutadans intentarà cobrar-se els peatges per haver recolzat Mariano Rajoy en la investidura. Un dels més alts serà la comissió d'investigació sobre el presumpte finançament il·legal del Partit Popular. El líder conservador es va comprometre a crear aquesta comissió parlamentària en l'acord que va firmar amb Albert Rivera a l'agost, per convèncer-lo de passar de l'abstenció al ‘sí’. El partit taronja no descarta citar a declarar al Congrés el mateix Rajoy i el cap de la 'trama Gürtel', Francisco Correa. Aquesta comissió transcorrerà en paral·lel a una altra que ja s'està constituint: la que investigarà la suposada formació d'una policia política des del Ministeri de l'Interior per atacar dirigents independentistes dins de l'anomenada operació Catalunya.

Notícies relacionades

En el pacte acordat amb Rivera, Rajoy també es va comprometre a eliminar els aforaments dels polítics, mesura que necessita la reforma de la Constitució. Ciutadans proposa fer una ‘reforma exprés’ per a aquest capítol, abans d'abordar els canvis en profunditat que, com el PSOE i Podem, també creu que s'han de fer a la Carta Magna. El president en funcions va assegurar en el debat d'investidura de dimecres que estava disposat a complir aquest capítol del pacte amb Ciutadans i va dir a la resta de grups que poden “enriquir l'acord amb les seves aportacions”.  

Rajoy ha afirmat aquesta setmana  que complirà el pacte anticorrupció i ha ofert a la resta de grups "enriquir" l'acord

El líder del PP també es va comprometre a l'agost a transformar el Senat “en estricta Cambra territorial”, reforçar el control de les subvencions públiques, endurir el règim d'incompatibilitats per acabar amb les portes giratòries, regular els 'lobbies' i millorar l'especialització dels jutjats dedicats als delictes de corrupció.