DEURES DEL FUTUR GOVERN

Més de 15 lleis antisocials del PP podrien ser derogades

Rajoy afronta les reclamacions de marxa enrere en la LOMCE, la 'llei mordassa' i les retallades sanitàries

jjubierre36047271 mani estudiantes madrid161026135512

jjubierre36047271 mani estudiantes madrid161026135512 / AGUSTIN CATALAN

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Si tots els partits de l'oposició mantinguessin les posicions adoptades en el primer mandat de Rajoy, la llista de derogacions que aquest hauria d'assumir en el terreny social seria gairebé interminable. Començant per l'obra del polèmic exministre d'Educació José Ignacio Wert. La LOMCE ha suscitat les cotes de rebuig més grans que es recorden en la comunitat educativa. Tot l'arc parlamentari, del PNB cap a l'esquerra, es va comprometre a derogar-la. S'haurà de veure com es conjuga aquesta promesa amb el pacte d'Estat d'educació que el PP ha ofert negociar en sis mesos. Les retallades de la beques i les carreres universitàries de tres anys també es podrien quedar a mig camí.

La derogació de la 'llei mordassa' pot suscitar encara més unanimitat. Tot l'arc parlamentari, amb algun matís per part de Ciutadans, està d'acord que és inconstitucional perquè deixa en mans de la policia sancions sobre les quals hauria d'entendre la justícia i perquè col·lisiona amb el dret de reunió i manifestació. En el terreny penal també hi hauria majoria suficient per acabar amb la cadena perpètua revisable. El mateix que les taxes judicials.

MESURES SANITÀRIES

Altres qüestions tindrien un important impacte pressupostari i el PP es podria acollir potser al seu dret de veto per posar en perill l'equilibri fiscal. Són, per exemple, la devolució del dret a la sanitat pública per als ‘sense papers’, el copagament sanitari, les prestacions per fill a càrrec per lluitar contra la pobresa infantil, la dació en pagament contra els desnonaments i l'allargament dels permisos de maternitat o paternitat. En diversos d'ells ja hi ha propostes registrades al Congrés amb vots potencials suficients per tirar endavant.

Notícies relacionades

En el terreny mediambiental hi ha consens a esborrar del mapa legislatiu l'impost al sol, les amputacions de les renovables o el tancament de la nuclear de Garoña.

Un altre gran capítol és la reversió de les retallades en sanitat i educació, però el seu terreny de discussió són el sostre de despesa, el límit de dèficit i el nou sistema de finançament autonòmic, cosa molt més complexa.