LES NEGOCIACIONS PER A LA INVESTIDURA

Pedro Sánchez a Pablo Iglesias: "L'acord amb Ciutadans és condició 'sine qua non"

El secretari general del PSOE considera que encara hi ha opcions per a un pacte amb el partit morat i s'obre que hi hagi representants de Podem i de C's a l'Executiu

Assegura que posposant el congrés socialista fa "un favor" a aquells militants que vulguin optar a disputar-li la secretaria general

Pedro Sánchez adverteix a Podem que el pacte amb Ciutadans és condició necessària per a un govern del canvi. / ATLAS

Pedro Sánchez adverteix a Podem que el pacte amb Ciutadans és condició necessària per a un govern del canvi.
pedro-sanchez-en-hoy-por-hoy

/

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

En vigílies de la seva reunió amb Pablo Iglesias Pablo Iglesias, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha tornat a posar sobre la taula l'acord firmat amb CiutadansCiutadans i ha destacat les 200 mesures que conté. De fet, durant l'entrevista que ha concedit aquest dimarts a la cadena SER, Sánchez ha considerat que aquesta és una condició 'sine qua non' per formar "un govern de canvi reformista i progressista".

Malgrat el rebuig frontal d'Iglesias al pacte PSOE-C's, el dirigent socialista s'ha mostrat convençut que encara hi ha "opcions" per incloure Podem en l'acord i aconseguir ser investit president, però ha advertit que "ja no hi ha gaire marge per a l'error" (la data límit per formar govern és el 2 de maig). Així mateix, ha explicat que en la seva reunió de demà reclamarà a Iglesias que desbloquegi la situació per posar fi "a l'agonia de govern assetjat per la corrupció", en referència a l'Executiu del PP.

El secretari general del PSOE, per una altra part, s'ha obert a la possibilitat d'un "govern transversal" amb representants de Podem i de Ciutadans ("en temps extraordinaris es necessiten mesures extraordinàries", ha afirmat), encara que ha considerat que primer s'han de pactar les polítiques. "Tenim un mes al davant per materialitzar aquest govern transversal", ha afegit.

Així mateix, Sánchez ha corregit Iglesias en la seva reivindicació d'un "govern a la valenciana". Segons ell, la situació al País Valencià i la que es dóna ara a Espanya després del 20-D són diferents, ja que en la primera les forces d'esquerra van aconseguir majoria absoluta i a l'Executiu hi van entrar el PSOE i Compromís, recolzats des de fora per Podem. "Hem de mirar des d'un altre prisma la formació del govern" a Espanya, ha abundat el líder socialista, abans de reclamar el "mestissatge ideològic" del seu pacte amb C's.

AJORNAMENT DEL CONGRÉS DEL PARTIT

El secretari general del PSOE també ha comentat la decisió de la direcció del partit de posposar el congrés, fixat per al pròxim 21 i 22 de maig, per evitar que interfereixi en el procés de formació del govern. Després de negar que li faci por que Susana Díaz li disputi la secretaria general, ha considerat que amb la decisió d'ajornar la cita fa "un favor a aquells militants que es vulguin presentar" a les primàries.

Notícies relacionades

Així mateix, en cas que hi hagi repetició d'eleccions, ha desafiat aquells que creguin que poden treure un resultat millor que ell a no esperar al congrés i presentar-se a les primàries que es faran per elegir el candidat socialista.

Una vegada més, Sánchez ha posat en relleu el resultat del PSOE a les últimes generals i ha emmarcat la seva caiguda de vots en la nova situació política espanyola, amb la irrupció de Podem i Ciutadans. No obstant, ha destacat que malgrat el daltabaix, els socialistes s'han convertit "en la pedra angular de qualsevol opció de govern". En aquest punt, ha tornat a allargar la mà a Podem per incorporar-lo al pacte amb Ciutadans. "L'acord entre el centredreta i el centreesquerra no és un temps perdut, és el primer pas cap al canvi. Ens falta el pas esquerre i és el que vull fer demà amb Pablo Iglesias", ha dit.