DESPRÉS DE RECLAMAR-HO L'OPOSICIÓ

Rajoy rectifica i demana comparèixer per informar de la cimera europea

El Congrés dissenya avui el ple de la setmana vinent i decidirà si convoca una sessió de control

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

La Junta de Portaveus del Congrés dissenyarà aquest dimarts l'ordre del dia de la sessió plenària prevista per a la setmana del 5 al 7 d'abril, una reunió en què es discutirà si finalment es convoca oficialment un ple amb preguntes de control al Govern.

A més, la Junta podrà fixar la data de la compareixença que ha sol·licitat el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, per informar de l'últim Consell Europeu, en què es va aprovar l'acord de la UE amb Turquia en matèria de refugiats de l'Iraq i Síria.

PETICIÓ DE RAJOY

El Govern en funcions va registrar dilluns a última hora una sol·licitud de compareixença de Rajoy "de manera extraordinària per la urgència de la matèria i per trobar-se en funcions", després que aquesta hagués sigut reclamada per tots els grups de l'oposició, que estaven disposats a forçar la celebració d'un debat fins i tot sense el president.

Malgrat acceptar aquesta compareixença europea de Rajoy, el Govern manté la seva negativa a sotmetre's al control parlamentari de l'oposició.

NOMÉS PARLARÀ DE LA CIMERA EUROPEA

Segons fonts de la Moncloa, la compareixença de Rajoy "es limita exclusivament al supòsit excepcional d'informar sobre les decisions adoptades en el marc del Consell Europeu, tenint en compte que aquestes decisions revesteixen un caràcter polític que excedeix la tramitació d'assumptes ordinaris que correspon al Govern en funcions".

El Govern del PP ja va reafirmar fa dues setmanes davant el president del Congrés, Patxi López, la seva negativa a sotmetre's al control parlamentari, al considerar-lo legalment inadequat, i ho va fer un dia després que el ministre de Defensa en funcions, Pedro Morenés, desatengués, seguint els criteris de la Moncloa, el mandat de la seva corresponent comissió parlamentària per informar de la participació espanyola en la nova missió de l'OTAN a l'Egeu.

En la seva reunió d'aquest dimarts, la Junta de Portaveus haurà de decidir si finalment força o no un ple de control al Govern per deixar en evidència l'Executiu interí i posar de manifest, amb el banc blau buit, la seva negativa a ser examinat pel Parlament sorgit de les eleccions del 20 de desembre.

Es tractaria de forçar l'Executiu a haver de decidir si accedeix a respondre les preguntes de l'oposició o bé declina assistir a la sessió plenària, cosa que provocaria una imatge de diputats de l'oposició fent preguntes davant els escons buits del banc blau.

DE REMAT, ANAR AL TC

Notícies relacionades

I en el mateix ple de la setmana vinent tocarà debatre i votar la iniciativa registrada dimecres passat per les forces de l'oposició per posar en marxa el procediment que portarà la negativa del Govern a informar davant el Tribunal Constitucional. Aquesta votació es podria produir just després de la plantada de l'Executiu del PP.

També està en cartera una altra petició de compareixença d'un altre ministre de Rajoy. Es tracta de la titular de Foment, Ana Pastor, a qui els grups de l'oposició demanen que vagi a la comissió corresponent el 5 d'abril, encara que es preveu que seguirà els passos del seu homòleg de Defensa.