El PSOE ajorna el seu congrés per evitar la pugna interna ara

La direcció socialista consulta els territoris i opta per endarrerir el conclave fins que hi hagi nou govern a Espanya

L'interès de Susana Díaz per aconseguir les regnes del partit i la possibilitat de noves eleccions marquen la decisió

Previst per al maig, Ferraz vol endarrerir el congrés fins que hi hagi Govern, o eleccions. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Ja és oficial. La direcció del PSOE ha proposat a les federacions socialistes ajornar el congrés que s’havia de celebrar el 21 de maig vinent fins que hi hagi un govern a Espanya. La decisió es va fer pública en vigílies d’una cita que s’espera definitiva per bé o per mal entre Pedro Sánchez i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i quan la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, ha confirmat al seu entorn més pròxim i a diversos líders territorials que mirarà d’agafar les regnes del seu partit en aquest conclave, «sigui quan sigui», segons fonts socialistes. S’ha de recordar que el congrés té caràcter ordinari. Això implica que a més a més d’un possible canvi en la direcció tocarà renovar el projecte del PSOE en una conjuntura política molt convulsa, en què a aquesta veterana organització política li ha sortit competència tant a l’esquerra com al centre.

    «Una vegada que l’Executiva Federal ha constatat l’ampli consens en el conjunt del partit al voltant d’aquesta decisió, la direcció socialista ha acordat la conveniència de procedir a aquest ajornament per tal de contribuir a facilitar el procés de formació d’un govern de canvi que lideri el PSOE, primant així el calendari polític i institucional per sobre de l’orgànic», va apuntar l’equip del líder socialista a través d’un comunicat.

    L’executiva del partit es reuneix avui per convocar un comitè federal dissabte que ve, en què s’analitzarà la proposta d’un nou calendari precongressual. La gran majoria dels barons territorials estan en principi d’acord a endarrerir el conclave fins que hi hagi pacte de govern o fins després de la celebració de les noves eleccions del 26-J. Una vegada més és la federació andalusa la que es mostra més esquiva, almenys en públic, entre altres coses perquè va ser la que al seu dia més va pressionar perquè aquest congrés no es postergués fins a les portes de l’estiu, com defensava Sánchez.

ANDALUSIA DEMANA EXPLICACIONS

«Desconeixem les raons de per què es planteja traslladar la data del congrés i esperarem a sentir les raons de la direcció federal per valorar la proposta», va apuntar el dirigent andalús Juan Cornejo, que, en tot cas, va puntualitzar que ells no seran «mai» un «obstacle». Tot i així, prefereixen tenir més arguments que els que ahir mateix, a través d’una trucada telefònica, els va fer arribar el responsable d’organització del PSOE, César Luena.

    Cornejo no va voler confirmar si la seva cap pretén presentar candidatura en el conclave, deixant la seva resposta en un «el rum-rum hi és, encara que ella no ha dit si té aquesta intenció o no». En tot cas, fonts socialistes asseveren que una vegada ha decidit presentar batalla, és a la mateixa Díaz a qui menys convé que se celebri un congrés al maig, per precipitat.

    En vista que el soroll al voltant de la data tornava a ressorgir aquests dies en què els acords per formar govern de forma immediata semblen complicats, la direcció ha mogut fitxa per fer seva la proposta de l’ajornament. Això garantiria, si no hi ha sorpreses, que Sánchez tindrà fàcil aconseguir les primàries per ser candidat una altra vegada a les generals de juny, si n’hi hagués. Del seu resultat en aquests hipotètics comicis dependria la seva fortalesa per enfrontar-se a Díaz en un congrés que arribaria després.  

Notícies relacionades

    La baralla per la data del congrés es va portar al comitè federal del 28 de desembre passat, en què es va fixar el full de ruta per a les negociacions de govern. En aquella jornada, els líders del PSOE a Andalusia, Astúries i Castella-la Manxa es van mostrar partidaris de no ajornar el congrés i mantenir-lo al febrer, quan tocava.

CONSENS FINAL

La decisió es va prendre finalment el 30 de gener passat, també entre discrepàncies dels dos sectors del partit. L’objectiu de la direcció era convocar-lo el 18 i 19 de juny, però aquest calendari no va convèncer els crítics, que preferien que fos a principis de maig. Es va arribar llavors a un consens i es va aprovar la data del 21 i 22 de maig. Des que Sánchez va acceptar l’oferta del Rei per intentar una investidura i es va obrir el període de negociacions, aquest tema ha estat en segon pla. Fins ara.