LA INCERTA INVESTIDURA

PP i Ciutadans aprofiten l'atac gihadista per intentar allunyar el PSOE de Podem

Els populars i Rivera carreguen contra Iglesias per mantenir el seu rebuig a l'acord antiterrorista

Els socialistes conviden al partit morat a sumar-se al pacte, però eviten entrar en polèmiques

tecnicomadrid33287180 madrid  23 03 2016   patxi l pez  miembros de la m

tecnicomadrid33287180 madrid 23 03 2016 patxi l pez miembros de la m

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Igual com va passar en la precampanya de les generals, arran del múltiple atemptat a París, l'últim cop del terrorisme islàmicterrorisme islàmic, que va tenir lloc a Brussel·les dimarts, quan diversos suïcides van causar més de 30 morts i almenys 270 ferits, marca l'agenda política espanyola i les negociacions d'investidura, de moment infructuoses. El PP i Ciutadans van aprofitar aquest dimecres l'episodi violent per intentar allunyar el PSOE i Podem, que manté el seu rebuig al pacte antigihadista, però ni els socialistes ni el partit morat van entrar en aquesta dinàmica, intentant traslladar una imatge de consens que ja havia trencat el centredreta.

El PSOE va emplaçar la força liderada per Pablo Iglesias a sumar-se a l'acord, subscrit per la majoria de sigles l'any passat, però van alabar la seva actitud “constructiva” mostrada el dia anterior, quan Podem va participar en la reunió del pacte en qualitat d'observador. Els morats van traslladar la seva “absoluta condemna” al terrorisme i van demanar unitat davant del fenomen, al mateix temps que van reafirmar la seva posició en contra d'un acord antigihadista que, entre altres mesures, persegueix la captació de terroristes i l'ús d'internet amb aquests fins, així com prescriu la pena màxima per a aquesta mena de delictes, que en l'actualitat és la presó permanent revisable. És a dir, la cadena perpètua. Segons els morats, aquestes modificacions legals comporten una retallada de llibertats i posen massa èmfasi en l'enfocament criminal.

Albert Rivera

PRESIDENT DE CIUTADANS

"El desafiament terrorista ens obliga a consensuar un govern reformista a l'altura"

Els últims atemptats van formar part de la conversa que Iglesias va mantenir amb el líder del PSOEPedro Sánchez, per acostar posicions de cara a un acord de govern. Els dos dirigents van voler allunyar qualsevol polèmica en el seu comunicat conjunt. “Compartim la preocupació per l'amenaça del terrorisme gihadista i estem d'acord a defensar la unitat de les forces polítiques per sobre de qualsevol diferència”, van dir. A finals del novembre passat, durant la precampanya, Sánchez, en canvi, havia sigut molt més dur. "En la lluita contra el terrorisme no es pot ser només observador. O s'hi està o no s'hi està", va dir llavors. 

OBSERVAR O LLUITAR

“El desafiament terrorista, sumat al repte de regenerar la democràcia i l'economia, ens obliga a consensuar un govern reformista a l'altura”, va escriure a primera hora del matí Albert Rivera a Twitter, pressionant el PP i el PSOE per aconseguir una entesa a tres bandes que els primers rebutgen al posar com a condició necessària que Mariano Rajoy segueixi al capdavant de la Moncloa i els segons perquè reneguen d'aliances d'aquesta mena amb els populars. “Al terrorisme no se l'observa; s'hi lluita en contra”, va dir després a Efe, en referència al rol del partit d'Iglesias en la cimera antiterrorista de dimarts, el líder de C’s, que busca que els socialistes abandonin els intents, fins ara inútils, de pactar amb Podem. 

Alberto Núñez Feijóo

PRESIDENT DE GALÍCIA

"Davant del crim no es pot estar d'observador: o s'hi està en contra o es permet"

Al missatge es va sumar el seu número dos, José Manuel Villegas, per a qui els morats han quedat invalidats per formar part de l'Executiu. “No es pot governar Espanya sense tenir clar que fa falta unitat i consens en la lluita contra el terrorisme”, va dir després del minut de silenci davant el Congrés dels Diputats en repulsa pels atemptats.

PRESUMPTA PERMISSIVITAT

Notícies relacionades

El PP també va treure davant Podem gran part de la seva artilleria a través dels seus líders territorials. El més dur va ser el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, que va argumentar que estar en contra d'algunes mesures del pacte antigihadista era el mateix que consentir la violència islamista. “Davant del crim no es pot estar d'observador: o s'hi està en contra o es permet”, va sostenir. La presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, va reclamar a Iglesias que “combati de manera clara, rotunda i sense ambigüitats el terrorisme”. 

Rafael Mayoral

SECR. DE MOVIMENTS SOCIALS DE PODEM

"Les crítiques responen a polèmiques artificials. La nostra posició és d'absoluta condemna al terrorisme"

Cap d'aquests intents va afectar la relació entre els socialistes i el partit morat. Una altra cosa és que les dues organitzacions s'hagin acostat. La conversa que van mantenir els seus líders només va servir per anunciar un cara a cara que tindrà lloc dimecres que ve, coincidir en la necessitat d'obrir un "nou temps" i mostrar que les seves posicions segueixen estant molt allunyades, amb Sánchez reclamant a Iglesias que se sumi al pacte amb Rivera i Iglesias demanant a Sánchez que abandoni C’s i abordi un govern de coalició en què el líder de Podem seria el vicepresident.