ENTREVISTA INDISCRETA

Una relliscada reforça la teoria que Banksy és el cantant de Massive Attack

Al 'dj' Goldie, amic de Robert Del Naja, de qui se sospitava que és el famós grafiter, se li va escapar en una entrevista el nom de "Robert" parlant de l'artista urbà

 

  / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts

L'any passat, el periodista Craig Williams va apuntar la teoria que darrere la identitat del misteriós artista urbà Banksy hi havia el cantant de Massive Atack Robert Del Naja, o un grup d'artistes liderat per ell: la prova seria que les intervencions de Banksy a tot el món coincidien amb els itineraris i les dates de les gires del grup britànic (de Bristol, igual que l'artista plàstic). Ara ha sigut una indiscreció del 'dj' i músic Goldie, amic de Del Naja, la que ha reforçat aquesta hipòtesi: en una entrevista, parlant de Banksy, a Goldie se li va escapar mencionar-lo amb el nom de "Robert". I quan se'n va adonar, es va quedar en silenci durant uns segons, abans de canviar de tema. 

Goldie va tenir aquesta relliscada durant una conversa amb el 'podcast' Distraction Pieces. "Doneu-me un esprai, escriguem alguna cosa en una samarreta, posem 'Banksy' i llestos... Ho podem vendre ara mateix. Amb tot el respecte a Robert, crec que és un artista brillant. Crec que ha revolucionat el món de l'art", va dir.

Fins ara, fins i tot el mateix Craig Williams havia admès que la correlació que havia detectat deixava oberta la possibilitat que fossin un grup de seguidors o de l'equip de Massive Attack, potser liderats per Del Naja, els responsables col·lectius dels treballs artístics firmats com a Banksy. Però aquesta última relliscada apunta cap a ell més personalment, per si no fossin suficients les relacions entre el músic de Massive Attack i les escasses informacions que es coneixen sobre l'influent artista urbà, incloent el compromís propalestí de tots dos i la relació amb Nàpols, d'on procedeix el pare del músic.

Quan el setembre del 2016 Craig Williams va fer pública la seva teoria, el cantant va replicar fent-se el boig. "Els rumors sobre que jo sigui Banksy són molt exagerats. ¡Tots som Banksy!", va ser la seva resposta.

Notícies relacionades

Anteriorment una altra persona, Robin Cunningham, també procedent de Bristol, havia sigut identificada com el verdader Banksy, a partir d'una fotografia feta a Jamaica fa 12 anys en què suposadament estava a punt d'iniciar un mural atribuït a Banksy.  

Robert '3D' Del Naja va ser als anys 80 el pioner dels grups de grafiters de Bristol especialitzats en la tècnica de l''stencil'. Va ser detingut el 1983 i el 1986 ("amb això en vaig tenir prou", va dir en una entrevista) però els primers treballs firmats per Banksy van aparèixer a principis dels anys 90, a mesura que Massive Attack, grup format el 1988, anava escalant en popularitat. En una entrevista anònima, el suposat Banksy va sostenir en una ocasió que tenia 10 anys quan 3D ja pintava a Bristol.